Na arheološkom lokalitetu “Vrelo Šarkamen”, u toku su arheološka iskopavanja i istraživanja u sklopu sporazuma o saradnji Arheološkog instituta u Beogradu i Muzeja Krajine u Negotinu.

Rukovodilac projekta je dr Sofija Petković sa Arheološkog instituta, a stručnu ekipu čine arheolog Nikola Radinović, arhitekta Igor Bjelić i arheolog Muzeja Krajine Gordan Janjić.

- Ovo nam je poslednja godine prve faze istraživanja, ali projekat pored arheoloških istraživanja, obuhvata i prezentaciju i promociju arheološkog nalazišta "Vrelo Šarkamen". Mi smo, što se tiče arheoloških istraživanja, svoj plan završili još prošle godine, ali malo se kasni sa prezentacijom, pre svega konzervatorsko-restauratoskim radovima. Ja se nadam da će i taj problem biti rešen, jer je ove godine Muzej Krajine konkurisao za izradu projekta konzervatorsko-restauratosrkih radova i prezentacije ovih iskopanih delova utvrđenja. Naša ideja je prvo bila da istražimo u potpunosti i prikažemo javnosti one objekte koji su zanimljivi i vidljivi čim se priđe nalazištu, to je deo južnog bedema, monumentalna jugoistočna kula i zapadna kapija sa dve kule koje je vodila ka mouzoleju carice majke tetrarha Maksimina Daje, koji je već konzerviran i predstavljen donekle. Znači da napravimo jedan zaokružen turistički put – rekla je dr Sofija Petković, viši naučni saradnik, Arheološkog instituta u Beogradu.

- Potencijal ovog lokaliteta je ogroman i sigurno je da iziskuje i mnogo veću pažnju i sredstva. Mi smo ove godine za radove na Vrelu izdvojili 485.000 dinara, a dodatnih 700.000 dinara opredelilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Jedan o prioriteta u narednom periodu, kada je u pitanju ovaj lokalitet, jeste sređivanje puta koji vodi od nalazišta do glavnog puta, kako bi moglo da se priđe i autobusima koji bi dovezli turiste, koji sada gotovo svakodnevno dolaze u svojoj režiji – istakao je, između ostalog, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

O potencijalu arheološkog nalazišta govorio je i arheolog Gordan Janjić:
- Ovaj lokalitet pruža jedan izuzetno veliki potencijal za opštinu Negotin, pa i za republiku Srbiju, s obzirom da je to nešto šta je nama poklonjeno odnosno dato pre 1.700 godine, a na nama je hoćemo li to na pravi način da razvijamo. Mi kao arheolozi i stručnjaci dajemo sve od sebe da na jedan stručno–naučni način definišemo čitav problem koji se ovde desio pre 1.700 godina, a javnost je najvećim delom upoznata sa rezultatima do kojih smo došli. Ja bih pomenuo da ovo sada prepoznaje i politika. Na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića predstavljeno je 17 imperatora koji su rođeni na prostoru Srbije, a jedan od njih je Maksimin Daja koji je rođen ovde i ovo je on podigao. Mi imamo mnogo više razloga sada, s obzirom da je to već svetu predstavljeno da učinimo još veći napor kako bismo ovo predstavili evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini, pogovoto što nas dogodine očekuje Limes kongres, gde će dve hiljade naučnika iz čitavog sveta doći u Beograd da se dive onim šta podrazumeva rimska arhitektura i rimsko kulturno nasleđe na našim prostorima i to je još jedna obaveza naše zajednice da učinimo veći napor da ovo što pre stavimo u funkciju – rekao je Janjić.

Predviđeno je da radovi, koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Negotin, traju mesec dana.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB