foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Na arheološkom lokalitetu “Vrelo Šarkamen”, u toku su arheološka iskopavanja i istraživanja u sklopu sporazuma o saradnji Arheološkog instituta u Beogradu i Muzeja Krajine u Negotinu.

Rukovodilac projekta je dr Sofija Petković sa Arheološkog instituta, a stručnu ekipu čine arheolog Nikola Radinović, arhitekta Igor Bjelić i arheolog Muzeja Krajine Gordan Janjić.

- Ovo nam je poslednja godine prve faze istraživanja, ali projekat pored arheoloških istraživanja, obuhvata i prezentaciju i promociju arheološkog nalazišta "Vrelo Šarkamen". Mi smo, što se tiče arheoloških istraživanja, svoj plan završili još prošle godine, ali malo se kasni sa prezentacijom, pre svega konzervatorsko-restauratoskim radovima. Ja se nadam da će i taj problem biti rešen, jer je ove godine Muzej Krajine konkurisao za izradu projekta konzervatorsko-restauratosrkih radova i prezentacije ovih iskopanih delova utvrđenja. Naša ideja je prvo bila da istražimo u potpunosti i prikažemo javnosti one objekte koji su zanimljivi i vidljivi čim se priđe nalazištu, to je deo južnog bedema, monumentalna jugoistočna kula i zapadna kapija sa dve kule koje je vodila ka mouzoleju carice majke tetrarha Maksimina Daje, koji je već konzerviran i predstavljen donekle. Znači da napravimo jedan zaokružen turistički put – rekla je dr Sofija Petković, viši naučni saradnik, Arheološkog instituta u Beogradu.

- Potencijal ovog lokaliteta je ogroman i sigurno je da iziskuje i mnogo veću pažnju i sredstva. Mi smo ove godine za radove na Vrelu izdvojili 485.000 dinara, a dodatnih 700.000 dinara opredelilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Jedan o prioriteta u narednom periodu, kada je u pitanju ovaj lokalitet, jeste sređivanje puta koji vodi od nalazišta do glavnog puta, kako bi moglo da se priđe i autobusima koji bi dovezli turiste, koji sada gotovo svakodnevno dolaze u svojoj režiji – istakao je, između ostalog, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

O potencijalu arheološkog nalazišta govorio je i arheolog Gordan Janjić:
- Ovaj lokalitet pruža jedan izuzetno veliki potencijal za opštinu Negotin, pa i za republiku Srbiju, s obzirom da je to nešto šta je nama poklonjeno odnosno dato pre 1.700 godine, a na nama je hoćemo li to na pravi način da razvijamo. Mi kao arheolozi i stručnjaci dajemo sve od sebe da na jedan stručno–naučni način definišemo čitav problem koji se ovde desio pre 1.700 godina, a javnost je najvećim delom upoznata sa rezultatima do kojih smo došli. Ja bih pomenuo da ovo sada prepoznaje i politika. Na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića predstavljeno je 17 imperatora koji su rođeni na prostoru Srbije, a jedan od njih je Maksimin Daja koji je rođen ovde i ovo je on podigao. Mi imamo mnogo više razloga sada, s obzirom da je to već svetu predstavljeno da učinimo još veći napor kako bismo ovo predstavili evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini, pogovoto što nas dogodine očekuje Limes kongres, gde će dve hiljade naučnika iz čitavog sveta doći u Beograd da se dive onim šta podrazumeva rimska arhitektura i rimsko kulturno nasleđe na našim prostorima i to je još jedna obaveza naše zajednice da učinimo veći napor da ovo što pre stavimo u funkciju – rekao je Janjić.

Predviđeno je da radovi, koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Negotin, traju mesec dana.


Izvor: Negotin.rs

Besplatni oglasnik
Parfemi SRB - Amazon Cosmetics
Display Pagerank