foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

U organizaciji Opštine Negotin i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije - RARIS u Negotinu je održan Poslovni forum „Biznis za budućnost - B2B“ na kome su predstavljene mogućnosti za ulaganje kapitala naših ljudi na radu u inostranstvu u privatne poslove u kraju iz koga potiču.

Forumu, koji je bio posvećen predstavljanju projekata i programa koji mogu da doprinesu poslovnom povezivanju dijaspore i našeg regiona, prisustvovali su predstavnici opštine Negotin, Agencije za razvoj, Fonda za razvoj Republike Srbije, Regionalne privredne komore Zaječar, Nacionalne službe za zapošljavanje Bor, organizacija dijaspore u Austriji, austrijskog projekta „LinkUp!Serbia!“ (Poveži se! Srbija!), naši građani koji žive i rade u Austriji, a zainteresovani su za poslovnu saradnju sa maticom i predstavnici biznisa pokrenutih novcem iz dijaspore. Na početku skupa prisutnima se obratio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

- Negotin je savremeni grad koji svoju ekonomsku budućnost gradi na prirodnim i geografskim specifičnostima i pre svega idealnim uslovima za razvoj poljoprivrede. Povoljan poslovni ambijent koji nudi opština Negotin, osnova je za sigurne investicije, a lokalna samouprava ima želju da dijalog sa dijasporom podigne na viši nivo. Povezivanje sa našom dijasporom predstavlja značajan potencijal za razvoj privrede u opštini Negotin i zbog toga verujem da će se onim našim ljudima koji su već uložili sredstva i pokrenuli sopstveni posao pridružiti i drugi zemljaci iz rasejanja. Zbog toga poručujem da svi mogu računati na nas, jer ulažemo napore da na ovakvim i sličnim skupovima objasnimo najvažnije mogućnosti i olakšice vezane za ulaganja. To će verujem doprineti poboljšanju sveukupne privredne klime i nivo saradnje podići na viši nivo - rekao je predsednik Opštine, Vladimir Veličković, otvarajući Poslovni forum „Biznis za budućnost – B2B“ u Negotinu.

Na Poslovnom forumu predstavljeni su programi i projekti Privredne komore Srbije i Regionalne sa sedištem u Zaječaru, ali i Nacionalne službe za zapošljavanje o kojima je govorila Sonja Stanković, direktor Filijale NSZ u Boru.

Ona je ovom prilikom naglasila da Nacionalna služba za zapošljavanje ima programe koji mogu biti od velike koristi svima koji žele da započnu sopstveni posao i interesantne mere za privatni sektor koji je poslednjih godina i inače u fokusu interesovanja NZS i utvrđuju se Nacionalnim odnosno lokalnim akcionim planovima.

Dijaspora ima prioritetno mesto u programima RARIS-a u želji da situaciju promeni na bolje, istakao je između ostalog u svom izlaganju Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije – RARIS.

Boban Kostandinović predstavio je na skupu u Negotinu kreditne linije Fonda za razvoj Republike Srbije i aktivnosti Razvojne agencije Srbije – RAS. Fond za razvoj privatan biznis pomaže veoma povoljnim kreditima, počev od 2007. godine, dok Razvojna agencija pruža podršku biznisu, ove godine sa više para u kampanji „Kreiraj život“, podsetivši da je prošlogodišnja sprovedena pod nazivom „Godina preduzetništva“.

- Ovaj skup je bio namenjen onima koji su to već uradili, reč je o uspešnim ljudima u poslu kojim se bave, koji imaju veze i u zemljama u kojima su zaradili kapital i ovde u Srbiji u kojoj su pokrenuli sopstveni posao. Oni su primeri koje treba slediti i zbog toga je dobro da na ovakvim sastancima imamo i one koji bi tek da zakorače u privatni biznis. Takođe, mi smo predstavili programe i aktivnosti svih relevantnih institucija koje finansijski i stručno podržavaju preduzetništvo. RARIS ostaje otvoren za saradnju. Našim ljudima u Austriji, u gradovima koje ćemo uskoro posetiti u okviru odobrenog projekta, približićemo mogućnosti ulaganja u matici, ali ćemo i ovde u Srbiji koristiti svaku priliku da što bolje i kvalitetnije posredujemo u uspostavljanju boljih veza i poslovnog povezivanja dijaspore sa maticom – istakao je Kostandinović.

Najznačajnije mogućnosti ulaganja u našem kraju učesnicima foruma predstavila je Aleksandra Matić iz Kancelarije za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Opštinske uprave, istakavši da je Negotin opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, što je potvrđeno i dobijenim sertifikatom.

Branislav Savić govorio je o tome kako napreduje i u kojoj je fazi austrijski projekat „LinkUp!Serbia!“ (Poveži se! Srbija!) koji ima za cilj razvijanje ulaganja srpske dijaspore u matici, kroz finansijsku i stručnu pomoć.

O svojim iskustvima govorili su i predstavnici dijaspore, zaključak skupa je da bi Negotinska Krajina boljim povezivanjem sa dijasporom mogla da postane lepše mesto za život.


Izvor: Negotin.rs

Display Pagerank