Free Classifieds Biz

U organizaciji Opštine Negotin i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije - RARIS u Negotinu je održan Poslovni forum „Biznis za budućnost - B2B“ na kome su predstavljene mogućnosti za ulaganje kapitala naših ljudi na radu u inostranstvu u privatne poslove u kraju iz koga potiču.

Forumu, koji je bio posvećen predstavljanju projekata i programa koji mogu da doprinesu poslovnom povezivanju dijaspore i našeg regiona, prisustvovali su predstavnici opštine Negotin, Agencije za razvoj, Fonda za razvoj Republike Srbije, Regionalne privredne komore Zaječar, Nacionalne službe za zapošljavanje Bor, organizacija dijaspore u Austriji, austrijskog projekta „LinkUp!Serbia!“ (Poveži se! Srbija!), naši građani koji žive i rade u Austriji, a zainteresovani su za poslovnu saradnju sa maticom i predstavnici biznisa pokrenutih novcem iz dijaspore. Na početku skupa prisutnima se obratio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

- Negotin je savremeni grad koji svoju ekonomsku budućnost gradi na prirodnim i geografskim specifičnostima i pre svega idealnim uslovima za razvoj poljoprivrede. Povoljan poslovni ambijent koji nudi opština Negotin, osnova je za sigurne investicije, a lokalna samouprava ima želju da dijalog sa dijasporom podigne na viši nivo. Povezivanje sa našom dijasporom predstavlja značajan potencijal za razvoj privrede u opštini Negotin i zbog toga verujem da će se onim našim ljudima koji su već uložili sredstva i pokrenuli sopstveni posao pridružiti i drugi zemljaci iz rasejanja. Zbog toga poručujem da svi mogu računati na nas, jer ulažemo napore da na ovakvim i sličnim skupovima objasnimo najvažnije mogućnosti i olakšice vezane za ulaganja. To će verujem doprineti poboljšanju sveukupne privredne klime i nivo saradnje podići na viši nivo - rekao je predsednik Opštine, Vladimir Veličković, otvarajući Poslovni forum „Biznis za budućnost – B2B“ u Negotinu.

Na Poslovnom forumu predstavljeni su programi i projekti Privredne komore Srbije i Regionalne sa sedištem u Zaječaru, ali i Nacionalne službe za zapošljavanje o kojima je govorila Sonja Stanković, direktor Filijale NSZ u Boru.

Ona je ovom prilikom naglasila da Nacionalna služba za zapošljavanje ima programe koji mogu biti od velike koristi svima koji žele da započnu sopstveni posao i interesantne mere za privatni sektor koji je poslednjih godina i inače u fokusu interesovanja NZS i utvrđuju se Nacionalnim odnosno lokalnim akcionim planovima.

Dijaspora ima prioritetno mesto u programima RARIS-a u želji da situaciju promeni na bolje, istakao je između ostalog u svom izlaganju Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije – RARIS.

Boban Kostandinović predstavio je na skupu u Negotinu kreditne linije Fonda za razvoj Republike Srbije i aktivnosti Razvojne agencije Srbije – RAS. Fond za razvoj privatan biznis pomaže veoma povoljnim kreditima, počev od 2007. godine, dok Razvojna agencija pruža podršku biznisu, ove godine sa više para u kampanji „Kreiraj život“, podsetivši da je prošlogodišnja sprovedena pod nazivom „Godina preduzetništva“.

- Ovaj skup je bio namenjen onima koji su to već uradili, reč je o uspešnim ljudima u poslu kojim se bave, koji imaju veze i u zemljama u kojima su zaradili kapital i ovde u Srbiji u kojoj su pokrenuli sopstveni posao. Oni su primeri koje treba slediti i zbog toga je dobro da na ovakvim sastancima imamo i one koji bi tek da zakorače u privatni biznis. Takođe, mi smo predstavili programe i aktivnosti svih relevantnih institucija koje finansijski i stručno podržavaju preduzetništvo. RARIS ostaje otvoren za saradnju. Našim ljudima u Austriji, u gradovima koje ćemo uskoro posetiti u okviru odobrenog projekta, približićemo mogućnosti ulaganja u matici, ali ćemo i ovde u Srbiji koristiti svaku priliku da što bolje i kvalitetnije posredujemo u uspostavljanju boljih veza i poslovnog povezivanja dijaspore sa maticom – istakao je Kostandinović.

Najznačajnije mogućnosti ulaganja u našem kraju učesnicima foruma predstavila je Aleksandra Matić iz Kancelarije za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Opštinske uprave, istakavši da je Negotin opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, što je potvrđeno i dobijenim sertifikatom.

Branislav Savić govorio je o tome kako napreduje i u kojoj je fazi austrijski projekat „LinkUp!Serbia!“ (Poveži se! Srbija!) koji ima za cilj razvijanje ulaganja srpske dijaspore u matici, kroz finansijsku i stručnu pomoć.

O svojim iskustvima govorili su i predstavnici dijaspore, zaključak skupa je da bi Negotinska Krajina boljim povezivanjem sa dijasporom mogla da postane lepše mesto za život.


Izvor: Negotin.rs