Sada već tradicionalna manifestacija "Krajinska berba", koju u saradnji organizuju Turistička organizacija Negotin, Mesna zajednica Rogljevo i UG “Rogljevačke pivnice”, a pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, održaće se u subotu, 8. septembra, na Rogljevačkim pivnicama.

Vrata domaćinstava na Rogljevačkim pivnicama biće širom otvorena za sve zaljubljenike u tradiciju, narodne običaje i, naravno, muziku.

Na preko 20 štandova predstaviće se brojni lokalni izlagači, kao i gosti; a posebno bogata biće ponuda vlasnika podruma vina i seoskih rogljevačkih domaćinstava.

Posetioci će moći da beru grožđe, piju mlado vino, druže se i uživaju u zvucima tradicionalne muzike, ali i da uživaju u tradicionalnom ručku koji su organizatori spremili.

Takođe, mlade i lepe devojke će i ove godine gaziti grožđe, da pokažu kako se nekada pravilo vino, dok nije sve postalo modernizovano i ulogu mladih i lepih devojaka preuzele mašine.

U okviru kulturno-umetničkog programa učestvuju: iz susedne Rumunije KUD ”Doina Banatului”, iz Zaječara KUD “Nikola Pašić”, kao i najmlađi čuvari etno zvuka i naše tradicije Etno grupa „Klasje“ iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Negotinu, pod upravom Dušice Đurđić. U večernjim satima nastupiće i dobro znani muzičari: "Negotinski kavaljeri" i Duvački orkestar “Timočani”.

Organizatori su obezbedili i besplatan prevoz do Rogljevačkih pivnica. Polazak je u 14 sati kod Pedagoške akademije, a povratak u 21 sat.

Program je sledeći:

15 sati
Svečano otvaranje manifestacije - odlazak u vinograd - berba grožđa

16 sati
Kulturno umetnički program

18 sati
Orkestar "Negotinski kavaljeri" - duvački orkestar - specijalni gosti