U Negotinu je juče obeležena 77. godišnjica od formiranja Krajinskog partizanskog odreda. Tim povodom brojne delegacije položile su vence i cveće na spomen obeležje poginulim borcima NOR-a iz Negotina i borcima ratova od 1991. do 1999, a priređen je i prigodan program.

U ranim jutarnjim časovima, delegacija SUBNOR-a Negotin, položila je vence i cveće na Aliji, mestu gde je 16. avgusta 1941. godine formiran Krajinski partizanski odred, dok je centralna svečanost organizovana na spomen obeležju u Negotinu.

Poštu palim borcima odale su delegacije Opštine Negotin, SUBNOR-a Srbije, Negotina, Sremske Mitrovice, Pirota, Sokobanje, Knjaževca, Zaječara, Boljevca, Bora, Civilnih i vojnih invalida rata, Oblasnog antifašističkog Saveza Bugarske iz Vidina i Opštinskog odbora BAS-a Bregovo i porodice boraca palih u borbama protiv NATO agresije 1999. godine.

Ispred Opštinskog odbora SUBNOR-a Negotin, prisutne na skupu pozdravio je Dragoljub Filipović, a prisutnima se obratio i predstavnik boračke organizacije iz Bugarske. Prigodne stihove govorili su Radmila Nikolić i Slavoljub Stanković.

I ove godine dodeljena su priznanja i povelje, pojedincima i privrednim subjektima opštine Negotin. Najviše priznanje SUBNOR-a Srbije „Borac“, koje se dodeljuje za dosadašnji nesebičnu pomoć opštinskoj organizaciji SUBNOR Negotin, ove godine uručeno je mr Milanu Urukoviću, predsedniku SO Negotin, Bobanu Đorđeviću, preduzetniku i predsedniku PD „Deli Jovan“, Radetu Petkoviću, pukovniku u penziji i Dragoljubu Patrujkiću, čuvaru spomen kompleksa „Stevanske livade“.

Povelja Krajinskog partizanskog odreda ove godine pripala je Vladimiru Veličkoviću, predsedniku opštine Negotin, Domu za decu i omladinu „Stanko Paunović“, Poljoprivrednoj školi „Rajko Bosnić“, SMŠ „Stevan Mokranjac“, Eliksiru Prahovo, Muzeju „Krajine“, PTP „Matalj“, ORVS Negotin, „Slatka kuća“ Negotin, Vitomiru Zdravkoviću, Todori Čelikić, Borislavki Radenković i Ljubiši Đorđeviću.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB