foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

U najlepšoj i najstarijoj negotinskoj ulici, koja nosi ime Kneza Mihaila, održana je šesta po redu manifestacija „Vesela čaršija“, kojom organizatori Turistička organizacija opštine Negotin, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i vlasnici lokala iz ove ulice, uz pokroviteljstvo Opštine Negotin, pokušavaju da, bar nakratko, vrate duh starog vremena kada su se u ulici Kneza Mihaila Negotinci družili, pevali i besedili o svom gradu i velikanima krajinskim.

Mnogo je priča ispričano o staroj Negotinskoj čaršiji. I danas je svojim životom pričaju svi oni koji u njoj žive, a ona sve nas spaja. Tako je bilo i sinoć u veseloj čaršiji.

U ime lokalne samouprave organizatorima, učesnicima, gostima, svima iz stare i nove čaršije prijatno veče u čuvenoj negotinskoj Knez Mihailovoj ulici, poželeo je predsednik Skupštine opštine Negotin, dr Ljubisav Božilović:
- Kao i prethodnih godina, i ove, okupili smo se na veliki pravoslavni praznik Bogojavljanje, da bismo oživeli duh starih vremena, setili se poznatih trgovaca i zanatlija, najbrojnijih upravo u ovoj ulici, i zaslužnih zašto i nosi naziv stara negotinska čaršija. Manifestacija „Vesela čaršija“, naša ulica „Otvorenog srca i duha“ uz podršku lokalne samouprave traje već šest godina. Želimo da bude bolja iz godine u godinu, ukrašenija, posećenija. Tu će nam trebati vaša pomoć. Obično zimi uz niske temperature nam je nekako teže da izađemo. Malo je prilika kada novogodišnja rasveta može da dođe do izražaja, zasija i obasja lica ljudi, kao što je upravo Vesela čaršija u najstarijoj ulici, ukrašenoj njenim simbolom, zaštitnim znakom „srcem“. Pozivam vas da izađete, družite se, pozovete prijatelje, komšije,i večeras uživate u prijatnoj i veseloj atmosferi naše čaršije i pripremljenim đakonijama. Oživimo duh starog Negotina uz priče o onima koji su zaslužni što smo danas ovde.

Svoju priču i sećanje na staru čaršiju, ispričao je istoričar Nikola Plavšić, podsećajući na čaršiju, o kojoj je svojevremeno pisao i hroničar čika Đorđe Božinović. Plavšić je između ostalog podsetio da su i tada trgovci i zanatlije iznosili svoje proizvode ispred radnji, a najviše naroda je bilo sredom i subotom, kada su bili pijačni dani.

Staroj čaršiji je nazdravio, svojim kazivanje i pesnik Saša Skalušević, a u programu su učestvovali Stefan Lazarević i Hor OMŠ „Stevan Mokranjac“. Svojim pesmama atmosferu u kafanama stare čaršije dočarali su Ana i Old Gard Bend, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se i Gradimir Spasić – Spale, starogradski orkestar „Kavaljeri“ i duvački orkestar „Hajduk Veljko“.

 

Organizatori su i ove godine obezbedili posluženje, srneći gulaš, mekike, kuvano vino, tople čajeve i sokove za najmlađe posetioce. Obeležja čaršije takođe, šećerne lulice i jabuke, liciderska srca i balone za najmlađe posetioce.


Izvor: Negotin.rs

Besplatni oglasnik
Parfemi SRB - Amazon Cosmetics
Display Pagerank