foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Treću godinu zaredom, zajedničkim nastupom negotinskih horova, obeležen je 11. decembar, Svetski dan horskog pevanja. Na sceni Doma kulture nastupilo je šest negotinskih horova.

Program je otvorio najmlađi negotinski hor „Vivak“, kojim je dirigovala Dragana Marinović Simonović. Oni su izveli „Odu radosti“ i „Negde iza duge“ iz dečijeg filma „Čarobnjak iz Oza“. Nakon njih, predvođen dirigentkinjom Tanjom Milosavljević, nastupio je hor OŠ „Vuk Karadžić“, koji ove godine obeležava 65 godina od osnivanja. Na njihovom repertoaru bile su španska pesma i Sakura, japanska pesma. Hor Osnovne muzičke škole koji radi pri Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“, kojim je dirigovala Aleksandra Đukić, predstavio se numerom iz Kantate o selu Johana Sebastijana Baha "Kad radost i veselja slast" i narodnom pesmom „Zasp'o Janko”, u aranžmanu Kristine Đukić. Na koncertu povodom obeležavanja Svetskog dana horskog pevanja Hor Hrama Svete Trojice, sa dirigentkinjom Svetlanom Kravčenko izveo je kompozicije „Svete tihij“ nepoznatog autora i „Kreće se lađa francuska“.

Svoj doprinos obeležavanju dana horskog pevanja u Negotinu dao je i hor Negotinske gimnazije, pod upravom Danijele Stojkić Marković i sa kompozicijama "Tebe pojem" Česnokova i "Srpkinja" Isidora Bajića.

Divno muzičko veče u negotinskom Domu kulture zatvorio je hor Srednje muzičke škole koji radi pri Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac” izvođenjem dela Dragana Šuplevskog „Rum, dum, dum“ i Jakuba Neskea „Mironczarnia“.

Ovakav vid okupljanja horista pokrenut je na inicijativu Alberta Graua iz Latinsko-Američkog potpredsedništva Međunarodne federacije za horsku muziku, a odobren od strane Generalne skupštine te federacije u Helsinkiju avgusta 1990. godine, u okviru Drugog svetskog Simpozijuma horske muzike.

U ovoj godini, Svetski dan horskog pevanja za temu ima integraciju, a glavni cilj Svetskog dana horskog pevanja je da u stalnoj krizi samouništenja sveta, za koje ne postoji opravdanje, kroz muziku doprinese probijanju veštačkih prepreka - proizvoda politike, različitih ideologija, verskih razlika i rasne mržnje koje razdvajaju ljude.

Organizator sinoćnjeg programa bila je Umetnička škola „Stevan Mokranjac“, suorganizator negotinski Dom kulture, a pokrovitelj programa Opština Negotin.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB

Display Pagerank