U organizaciji Mesne zajednice Smedovac, u ovom timočkom selu i centru krajinskog vinogorja, održan je Peti festival u čast mladog vina. Manifestaciju je otvorila Danica Ilić, predsednica Saveta mesne zajednice Smedovac.

Ove godine, u čast mladog vina, domaćini su otvorili vrata sedam pivnica u nameri da posetiocima i prijateljima ponude degustaciju vina iz ovogodišnje berbe, uz domaće specijalitete smedovačkih domaćica.

Obilazak je, već po tradiciji, počeo od pivnice najstarijeg vinogradara, Dušana Milanovića, čika Đure, vremešnog starine koji, i u devetoj deceniji života, obrađuje vinograd i proizvodi crni semijon, kaberne i game.

  

U kulturno umetničkom programu učestvovale su vokalne solistkinje Desanka i Anđela Antić, Vionera Paunović i Kulturno umetničko društvo “Veterani” iz Bora. O vinu je govorio Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

U Smedovcu trenutno u samo pedesetak aktivnih domaćinstava, živi između osamdesetak stanovnika, od kojih je polovina njih starija od 65 godina. U tipično staračkim domaćinstvima, starosedeoci se, mimo bremena godina, bave vinogradarstvom i proizvodnjom vina, s obzirom da Smedovac od davnina ima jedno od najkvalitetnijih vinogorja u Krajini.


Izvor: Negotin.rs