foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Negotinka dr Gordana Popović, izaslanik Austrije u Savetu za nauku i istraživanje Evropske komisije u Briselu, dobitnica je prestižne austrijske nagrade MIA za 2012. za oblast nauke i istraživanja. Nagradu MIA već peti put uoči 8. marta austrijska vlada i nacionalna televizija ORF dodeljuju za poseban doprinos ženama koje nisu rođene Austrijanke, ali kojima se ova zemlja ponosi.  

- Čast mi je što sam dobitnik visokog priznanja Austrije koje ću s velikim ponosom nositi. Zahvaljujem svima koji su me kandidovali i odabrali za nagradu, porodici, saradnicima, prijateljima i mojim Negotincima, koji su me podržavali i zajedno sa mnom želeli da je dobijem. Ipak, nagradu posvećujem mojoj svekrvi Mariji Popović iz Novog Sada, koja je nažalost umrla dan pre nego što sam nominovana. Bila je prvih osam godina s nama u Beču i da nije bilo njene pomoći, ne bih mogla da uradim ni deo onoga što sam postigla. Ona i moj suprug Petar su bili stub mog uspeha - poručila je iz Beča dr Gordana Popović.

Za izuzetne rezultate u istraživačkom radu Gordana je dobila austrijsko državljanstvo, ali i zadržala srpski pasoš, kojeg, kako je rekla, ne želi da se odrekne, jer veze sa Srbijom nikada nije prekidala.

Veličanstvenom prijemu prisustvovali su i predsednik Austrije Hajnc Fišer i ministar za nauku Karlhajnc Tohterlajn, koji je po sopstvenom priznanju došao zbog Gordane lično.

U oskarovskoj atmosferi, na gala prijemu u bečkom studiju televizije ORF, 8. marta uveče, u jakoj konkurenciji, dr Gordana Popović, prva žena koja je ponela titulu asistenta profesora na Tehničkom fakultetu u Beču, osnovanom 1815, bila je prva dobitnica nagrade koju Austrija dodeljuje damama koje su doprinele napretku i promociji ove države, a nisu rođene na njenom tlu.

Od 2010. dr Gordana Popović zadužena je za koordinaciju tima za budžetiranje projekata u Evropskom savetu za nauku i istraživanje u Briselu. Budžet ovog programa je 7,5 milijardi evra i služi za finansiranje visokog naučnog istraživanja.
Humanitarnu misiju ova Negotinka potvrdila je u više navrata pomažući sopstvenim sredstvima. Već nekoliko godina u korist dece kojima je pomoć potrebna odriče se ličnog honorara od 4.200 evra godišnje, koji dobija kao član naučnog saveta Univerziteta u Salcburgu. 

- Od roditelja, Aleksandre i dr Tomislava Petrovića, mojih baba i dedova naučila sam da pomažem ljudima. I meni je često potrebna pomoć - recimo savet, lepa reč. Mama i tata su uvek pomagali drugima. Mama Aleksandra je predsednica Kola srpskih sestara u Negotinu - objašnjava Gordana.

Kroz tri donacije iz fonda “Šuman Trofej”, deca iz Orešca kod Knjaževca dobila su, zahvaljujući Gordani, 11.500 evra pomoći.

- Zašto baš Orešac? Iz Orešca su moji baba Danica i deda Dragomir Nikolić, koji su me naučili da čovek mora da razume drugog čoveka. Dok su bili živi, uvek su pomagali. Sa njihovog praga nikada niko nije otišao nesrećan, napušten ili gladan, a ni oni sami nisu imali previše. Imala sam sreću da živim sa takvim ljudima. I moj suprug Petar Popović, šahovski velemajstor, mnogo puta igrao je simultanke u dobrotvorne svrhe i odricao se honorara - rekla je Gordana. 

Izvor: Blic 

Display Pagerank