Prvorođene bebe u 2020. godini i njihove mame, na Odeljenju ginekologije i akušerstva Zdravstvenog centra Negotin obišao je danas Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin u pratnji v.d. direktora ZC Negotin dr Vidosave Barbulović Paunović i načelnika Odeljenja ginekologije i akušerstva dr Miroslava Ivića. Predsednik Veličković je uručio cveće i čestitao porodiljama na prinovama. Prvu beba u 2020. godini u našoj opštini dečaka Vukana na svet je donela Sanja Janković iz Prahova 3. januara u 22 časa. Prvorođena beba, po odluci Opštinskog veća, dobila je novčanu čestitku u visini jedne prosečne mesečne neto zarade u Republici Srbiji u iznosu 55.065 dinara.

- Opština Negotin u okviru Odluke o podršci porodicama sa decom je od ove godine povećala iznos materinskog dodatka na 10.000 dinara mesečno koji se isplaćuje u 12 mesečnih rata nezaposlenim majkama koje su rodile treće i svako naredno dete i od ove godine omogućili smo da se vantelesna oplodnja realizuje ne samo preko republičkog već i našeg fonda i to ne samo za jedan ili dva pokušaja. Cilj nam je da svako ko želi da se ostvari kao roditelj za to dobije šansu i da to bude uspešno i da bude što više beba - rekao je prilikom obilaska Vladimir Veličkoivć, predsednik Opštine Negotin.

Danas su u negotinskom porodilištu rođene još dve bebe. Ivana Matić je nešto pre devet časova dobila treće dete, dečaka; a Ivana Šurkić, prvorotka , devojčicu. Prim. dr Miroslav Ivić, načelnik odeljenja je naglasio da je za razliku, kada je u odnosu na 2017. godinu bilo tridesetak beba više, u prošloj godini 32 porođaja je bilo manje u odnosu na 2018. godinu. U 2019. godini na Odeljenju ginekologije i akušerstva rođene su 152 bebe.


Izvor: Negotin.rs