Na pruzi Negotin-Prahovo, na samom izlazu iz železničke stanice, u ponedeljak su sa koloseka ispale dve poslednje cisterne u kompoziciji. Iz cisterni, koje su iz RTB-a prevozile sumpornu kiselinu za potrebe "Eliksir"-a u Prahovu, izlila se izvesna količina ove opasne materije.

Tijana Jelenković, zamenice osnovnog javnog tužioca u Negotinu, rekla je da je policija odmah obezbedila lice mesta, stigli su i pripadnici Sektora za vanredne situacije, a specijalizovane ekipe "Eliksira" vrlo brzo su zaustavile curenje sumporne kiseline i materijalom prekrile mesto gde se izlila kiselina.

Kako Novosti prenose, mehanizacija i radnici “Eliksira” iz Prahova i zemunske “Eko tehne” podigli su prvu od dve cisterne sa po 50 tona sumporne kiseline koje su u ponedeljak po podne iskliznule sa šina, stotinak metara od železničke stanice u Negotinu.

Ova akcija, međutim, nije prošla bez problema, jer su ekipe najpre morale da saniraju dno cisterni, kako bi one mogle da se usprave, a zatim je kod dizanja prve došlo do pucanja sajli, pa je čitav ovaj posao morao da počne od početka.

U “Eliksiru” navode da nema bojazni da će istočena sumporna kiselina oštetiti okolno zemljište, jer je ona odmah u ponedeljak uveče neutralizovana peskom i krečom.

U kompoziciji koja je iz Rudarsko-topioničarskog basena Bor krenula put prahovskog “Eliksira” bilo je sedam cisterni sa po oko 50 tona visokoprocentne sumporne kiseline, ali i prazni vagoni koji su pošli po tovar bakarnog koncentrata.

Od udarca su na cisternama koje su se prevrnule na levi bok popustili sigurnosni ventili, pa je iscurila određena količina ove sirovine koja se koristi u proizvodnji fosforne kiseline.

- Odmah po pozivu smo reagovali i pružili svu podršku kako bi se sprečila dalja kontaminacija okoline. Obezbedili smo potrebnu količinu kreča i peska, kao i stručno osoblje i mehanizaciju. Uz pomoć vatrogasaca iz Negotina i Bora zaustavili smo dalje curenje sumporne kiseline - kaže Slobodan Popović, direktor logistike u “Eliksiru” iz Prahova.

Prilikom prevrtanja cisterni došlo je do teških oštećenja vagona, pa se do jutra čekala ekipa iz Niša koja je uspela da ukloni deo olupine i pripremi teren za prilaz dizalica.

Iako nadležni navode da nema opasnosti po životnu okolinu, u Centru za obaveštavanje opštine Negotin upozoravaju vlasnike okolnih bunara da vodu ne koriste za piće.