Iako od grejne sezone 2012. godine ne koristi centralno grejanje, odlukama nadležnih sudova, penzioner Momir Mirković iz Negotina dužan je da plati čak 687.000 dinara Javnom preduzeću za komunalne delatnosti Badnjevo iz Negotina.

Tu sumu je, naime, JKP Badnjevo obračunalo kao trošak za uslugu grejanja njegovog domaćinstva u periodu 2012-2016. godina, piše list Danas. Apsurd je u tome što ni to komunalno preduzeće ni nadležni sudski organi ne spore da on nije koristio centralno grejanje u tom periodu, već svoj stan zagreva na drva, ali se pozivaju na odluku Skupštine opštine Negotin po kojoj potrošač nije imao pravo da se isključi sa centralnog grejanja u periodu kada je Mirković to učinio. Da apsurd bude veći, aktuelni Zakon o zaštiti potrošača omogućava da se korisnik jednostrano isključi sa sistema centralnog grejanja, ali sud to uopšte nije uzeo u obzir.

Viši sud u Negotinu je 2. novembra doneo konačnu odluku po kojoj se odbacuje Mirkovićeva žalba na odluku nižih sudskih instanci, što faktički znači da je dužan da plati novčani iznos koji od njega potražuje JKP Badnjevo. U svom obraloženju Viši sud u Negotinu ističe da "tuženik koji je podneo zahtev za isključenje nije sačekao da dobije odgovor, odnosno da ga tužilac zvanično isključi, već se samoinicijativno isključio sa sistema grejanja, a da u to vreme nije imao zakonsko pravo da to učini, te je odgovoran za nastale posledice takvog ponašanja".

Viši sud se pri tome poziva na važeću Odluku o izgradnji, održavanju i korišćenju sistema grejanja u opštini Negotin. U JKP Badnjevo tvrde da su 2009. i 2013. godine donete odluke koje su zabranjivale isključenje sa mreže centralnog grejanja te da Mirković nije imao zakonsko pravo na to. Međutim, Momir Mirković negira takvo tumačenje i dodaje da je odluka Višeg suda u Negotinu nepravedna i pristrasna.

"Pod brojem jedan, nije tačno da ja nisam sačekao zahtev za isključenje. Ja sam taj zahtev predao nadležnima u tom preduzeću 12. septembra 2012. godine, međutim nikada mi nije odgovoreno na njega. Zahtev sam predao u vreme dok nije trajala grejna sezona. Dakle, na vreme sam obavestio nadležne da želim da se isključim sa mreže i tek nakon što sam to učinio, angažovao sam majstore da to učine. Takođe, aspolutno nije tačno da postoje bilo kakve odluke opštine Negotin iz 2009. i 2013. godine o zabrani isključenja sa mreže daljinskog grejanja. Postoji samo takva odluka iz 1998. godine. Međutim, sud nije mogao da presudi po njoj jer Zakon o zaštiti potrošača ima prednost nad bilo kakvom opštinskom odlukom, a taj akt mi dozvoljava da se jednostrano isključim sa mreže daljinskog grejanja. Takođe, kako je moj komšija mogao da bude skinut sa mreže daljinskog grejanja pre nego što sam ja to učinio, a za mene važe drugačija pravila? Navodne odluke iz 2009. i 2013. godine koje to zabranjuju su izmišljene i nijedna od njih nije korišćena kao dokaz na suđenju", ističe Mirković.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Danas da bilo kakva odluka opštine ne može da bude starija od zakonskog rešenja.

"Samim tim, u konkretnom slučaju je potrošač iz Negotina apsolutno u pravu. Ima pravo da jednostrano raskine ugovor sa komunalnim preduzećem, a ono nema pravo da mu pod bilo kakvim izgovorom naplati uslugu koju mu ne pruža", navodi Papović. U komunalnom preduzeću nisu odgovorili na pitanja novinara.