foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Udruženja „Dijaspora Istočne Srbije“ uručilo je danas Poljoprivrednoj školi „Rajko Bosnić“ još jednu vrednu donaciju. Nakon autobusa za prevoz učenika od Negotina do škole, danas su predstavnici srpske dijaspore ovoj školi poklonili i aparate i reagense za laboratoriju za ispitivanje vode. Vrednost donacije 5.628,60 evra.

Donaciju je zvanično uručio Boris Pistolović, predstavnik Dijaspore Istočne Srbije, koji je preko firme u kojoj radi u Austriji obezbedio ovu opremu. Radi se o najsavremenijoj opremi iz oblasti ispitivanja vode, koju će profesori i učenici Poljoprivredne škole, koristiti za unapređenje nastave.

 - Kroz razgovor sa direktorom i sa kolegama u školi, uvideli smo da ima dece koja uče baš u ovoj struci, a pošto sam i ja sam iz ove struke, hteo sam da pomognem da deca dobiju savremenu opremu za učenje, a u budućnosti i adekvatne šanse na tržištu rada. Radi se o opremi koja je prvenstveno namenjena za edukaciju dece i studenata. Tu su između ostalog miltiparmetralni uređaj za merenje kiseonika, dva refraktometra, jedan za merenje alkohola, šećera, voćnog šećera, a drugi za merenje etilen glikola, pripilen glikola i kiseline u bakterijama, multiparametralni fotometar za laboratoriju i nastavu, prateća oprema i reagensi. Još jednom napominjem da je oprema prvenstveno namenjena edukaciji dece i da i u narednom periodu škola može da računa na moju pomoć –istakao je Boris Pistolović, prilikom predaje opreme.

Direktor Poljoprivredne škole u Bukovu, istakao je da je ovo drugi korak u saradnji između škole i Dijaspore Istočne Srbije. Druga donacija koristiće se u hemijskoj laboratoriji za ispitivanje vode i imaće veliki uticaj da se deca obuče za ono što će raditi u praksi.

- Mi sada imamo laboratoriju, ali nije opremljena ovakvom opremom. Zahvaljujući ovoj donaciji laboratorija će biti opremljena savremenom opremom i uređajima, tako da će deca moći da nauče baš ono što će im koristiti. Pored toga, da napomenem da škola može da se bavi i ispitivanjem vode. Mi koristimo izvor iz Manastira Bukovo, tako da ćemo ovu opremu koristiti da proverimo i ispravnost te vode – kaže Radomir Zlatanović, direktor PŠ „Rajko Bosnić“ Bukovo.

Mirko Pejčić, jedan od profesora hemije u ovoj školi, naglašava da su za unapređenje same nastave izuzetno bitne savremene metode rada, a za to su potrebna odgovarajuća nastavna sredstva.

- Ova oprema će nam mnogo pomoći u osavremenjivanju naše nastave, pre svega na smeru za prehrambene tehničare, za farmaceutskog tehničara, a naravno i na smeru za veterinu i poljoprivrednog tehničara. Ovde imamo mnogo aparata koji će moći da se koriste u fizičkoj hemiji, analitičkoj hemiji, u mnogim oblastima organske hemije, pre svega za ispitivanje vode, raznih sokova, tečnosti, mleka i svih tečnih supstanci koje koristimo u nastavi. Mi smo imali reflektometar koji je dosta zastareo, fotokolorimetar smo pozajmljivali iz drugih škola, tako da nismo mogli da pratimo plan i program rada, pa smo pomerali pojedine nastavne jedinice. Ovom donacijom mi smo dobili itekako važna nastavna sredstva, tako da možemo sada da veći broj učenika uključimo u rad. Ranije smo recimo imali samo jedan refraktometar, sada imamo tri i već će moći grupe od po tri učenika da rade, tako daće više učenika biti uključeno u rad i ispitivanje supstanci – rekao je Pejčić.

Svi aparati i reagensi su novi, a celokupna vrednost donacije iznosi 5.628,60 evra.


Izvor: Negotin.rs

Display Pagerank