foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin, na osnovu preporuke sa druge vanredne sednice, održane 15. avgusta, izdao je saopštenje za javnost u cilju upoznavanja građana sa bolešću Afričke kuge svinja sa preventivnim merama koje treba preduzeti.

AFRIČKA KUGA SVINjA JE VIRUSNA, VEOMA OPASNA ZARAZNA BOLEST DOMAĆIH I DIVLjIH SVINjA, OBOLjEVAJU SVINjE SVIH KATEGORIJA! UGINU SVE OBOLELE ŽIVOTINjE!

Afrička kuga svinja se proširila Evropom i stigla do Rumunije. U našoj zemlji za sada nema zabeleženih slučajeva ove pojave. Teritorija Borskog okruga proglašena je tzv. „A“ zonom ugroženosti i pojava ove bolesti očekuje se na teritoriji Borskog okruga do proleća 2018.godine.

Znaci oboljenja se javljaju nakon inkubacionog perioda od 2 do 7 dana (retko 14 dana). Oni uključuju, između ostalog, visoku temperaturu, tešku depresiju, anoreksiju, krvarenja po koži, konjunktivitis, ubrzano disanje i puls, abortuse gravidnih krmača, cijanozu i inkoordinaciju.

Bolest se širi:

- kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama;
- ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima; odećom i obućom;
- kontaminiranim predmetima i opremom; prevoznim sredstvima; stajnjakom;
- leševima uginulih i zaklanih životinja; glodarima i insektima.

Lečenje:

- Bolest se ne leči niti postoji zaštita vakcinacijom.
- Jedina mera kontrole i eradikacije bolesti je uklanjanje obolelih i na bolest sumnjivih životinja kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava i to ubijanjem u skladu sa Zakonom.

Preventivne mere:

- Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama, koje su potencijalni izvor zaraze. Isto tako, iz Uprave za veterinu poručuju da svi, koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama, moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću. Kako nam je potvrđeno, kontrole na terenu se nastavljaju u cilju sprečavanja neželjene zaraze.

Ova bolest nije tzv. „zoonoza“ tj. ne prenosi se na čoveka - nema štetnog uticaja po čoveka i ostale životinje i da s obzirom na to nema mesta panici i preteranom strahu, ali da se preventivne-operativne mere moraju preduzeti kako bi se sprečila eventualna pojava ove bolesti na teritoriji opštine Negotin.

SVAKU POJAVU ILI NAZNAKU BOLESTI PRIJAVITI:

Štabu za vanredne situacije opštine Negotin

tel. 1985 i 544-000, mob.tel. 069/ 8482 785


Izvor: Negotin.rs

Besplatni oglasnik
Parfemi SRB - Amazon Cosmetics
Display Pagerank