U spomen kompleksu, na mestu pogibije Hajduk Veljka Petrovića, danas je obeležena 204. godišnjica od pogibije slavnog srpskog junaka. Tom prilikom služen je parastos i položeni su venci u dvorištu Stare crkve i ispred spomenika Hajduk Veljku.

Vence su položile delegacije opštine Negotin u kojoj su bili dr med. Ljubisav Božilović, predsednik Skupštine opštine Negotin, Dragoslav Ninić, sekretar SO Negotin i Dalibor Mačić, član Opštinskog veća opštine Negotin i Muzeja Krajine koju je predvodio Ivica Trajković, direktor.

U svom obraćanju, direktor Muzeja Krajine, ukratko je prisutne upoznao sa istorijatom spomen kompleksa i spomenika na mestu pogibije slavnog junaka, koji je otkriven 1892. godine i bio je prvi spomenik u javnom prostoru.

- Na tom mestu nekada se nalazio jedan od pet šanaca, koje su srpski ustanici podigli za odbranu Negotina od Turaka 1813. godine. To je tzv. Abrašev šanac, kojim je komandovao Nikola Abraš, najbliži saradnik i pobratim Hajduk Veljka. U izvorima se navodi da je u tom šancu Hajduk Veljko poginuo dok je obilazio ustanike. Podignut je na prostoru koji je otkupio i poklonio opštini za podizanje memorijala Milan Nikolić, zemljoradnik iz Jasenice. Odbor za podizanje spomenika obrazovan je 1887. godine. Predsednik odbora bio je sveštenik Jovan Stanojević, a članovi Milutin Savić, upravitelj Vinodeljsko-voćarske škole u Bukovu, Đorđe S. Stojković, direktor Negotinske niže gimnazije, Milutin Rajić, sudija, Svetislav Stanojević i Lazar H. Ninić, trgovci, kao i Dušan Ž. Cajić, časovničar. Sredstva za ovaj spomenik prikupljena su dobrovoljnim prilozima građana negotinske opštine preko Odbora za podizanje spomenika. U izveštaju Odbora naznačeno je da je najveći prilog dala Opština varoši Negotina – 2000 dinara. Spomenik je izrađen od jedne vrste granita, koji se može naći na prostoru između Plavne, Tande i Crnajke, u različitim nijansama boja, ali ne tako čvrst i postojan kao pravi mermer. Izrađen je po nacrtu arhitekte Jovana Ilkića, a Stojković u knjizi "Na lepom srpskom Dunavu, od Beograda do Radujevca", izdatoj 1893. godine, piše da je celokupan izgled elegantan i dopadljiv – istakao je između ostalog Trajković.

U prigodnom programu učestvovao je vokalni sastav “Evlogitarna”, a obeležavanju godišnjice pogibije Hajduk Veljka Petrovića prisustvovali su i mladi sportisti, članovi sportskih klubova koji nose ime slavnog junaka.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB