foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš od početka nedelje u dva navrata sprečili da u Srbiju budu unete neprijavljene devize u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra. Iako je unos deviza u Srbiju slobodan, prema Zakonu o deviznom poslovanju i Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, dužnost putnika je da prijavi svaku sumu veću od 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti). Poslednji primer zaplene neprijavljenih deviza zabeležen je sinoć tokom kontrole autobusa koji je putnike iz Beča prevozio ka Negotinu.

Zahvaljujući anonimnoj telefonskoj prijavi upućenoj dva dana ranije, carinici na graničnom prelazu Horgoš su bili u prilici da provere verodostojnost navoda tako što su izvršili detaljan pregled prtljaga i putnika pomenutog autobusa, navodi se u saopštenju Uprave carine.

Tom prilikom je utvrđeno da jedna od putnica na koju je prijava ukazivala zaista sa sobom nosi veću sumu deviza koju nije prijavila.

Ličnim pretresom kod ove srpske državljanke pronađeno je 35.500 evra koje je pokušala da sakrije u čarapi, obmotanoj maramom oko struka.

Početkom nedelje u pokušaju krijumčarenja novca sprečen je i jedan bračni par albanske nacionalnosti koji je na prelaz, automobilom marke "Škoda" danskih registarskih oznaka, doputovao iz danskog grada Senderborga.

Iako su carinicima prijavili 20.000 evra, tokom pregleda je ustanovljeno da se u vozačevoj torbici nalazi i koverta sa još 75.000 danskih kruna, što odgovara vrednosti od 10.000 evra.

Njegova supruga je u torbi, osim prijavljenih deviza, nosila i koverat pun novca koji je otvorila u trenutku kada su carinici započeli detaljnu kontrolu.

Iz njega je na brzinu izvadila deo novca pokušavajući da ga sakrije ispod stvari na zadnjem sedištu, dok je u koverti ostalo 8.000 evra.

Carinici su, međutim, videli šta je putnica uradila, zahvaljujući čemu su pronašli i sumu od 27.200 evra koju je na ovaj način pokušala da sakrije.

U oba slučaja putnicima su vraćeni dozvoljeni iznosi od po 10.000 evra, a nešto više od 60.000 evra privremeno je zadržano, do okončanja prekršajnih postupaka.

Podsećamo da se novac prijavljuje tako što se na graničnom prelazu popunjava Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku.

Važno je da putnici to urade na ulasku u zemlju, jer će sa tako overenom potvrdom kasnije moći nesmetano da izađu iz zemlje (ukoliko samo prolaze kroz Srbiju ili se vraćaju sa neutrošenim delom novca iznad 10.000 evra).


Izvor: Tanjug

Free Classifieds

Display Pagerank