Negotinski Muzej Krajine čuva portret kneza Mihaila iz 1894. godine, koji je nakon nekoliko promena vlasnika trajno poveren muzeju.

Veliki format jednog od najproduktivnijih slikara u Srbiji s kraja 19. veka, samoukog Milisava Markovića iz Knjaževca, do nedavno je bio u izuzetno lošem stanju.

Muzej Krajine iz Negotina poverio je kompleksan rad na restauraciji slike konzervatorima Narodnog muzeja u Beogradu. Nakon šestomesečnog rada na slici, revitalizovani portret Kneza Mihaila spreman je da zauzme mesto u izložbenoj postavci negotinskog muzeja.

U sredu 15. marta u 13 časova u Muzeju Vuka i Dositeja direktor Muzeja Krajine, Ivica Trajković i Gordan Janjić, svečano će preuzeti sliku i ujedno je prvi put videti nakon konzervacije.

Tom prilikom će konzervatori Nevenka Radisavljević sa mentorima Aleksandrom Cvjetinovićem i Ivanom Pavićem predstaviti zainteresovanima postupke i procese zahvaljujući kojima je stanje slike drastično unapređeno.

Slika Milisava Markovića je svedočanstvo o kulturi 19. veka, koja je u celini obeležena državnim utemeljenjem Srbije. Ličnost kneza Mihaila je od naročitog značaja za Negotinsku Krajinu, ako se ima u vidu da je cela oblast pripojena Kneževini Srbiji 1933. godine i da je nadomak Negotina selo koje je naselio knez Miloš nazvano Mihajlovac, po budućem knezu.

Slikar Milisav Marković bio je u velikoj meri angažovan na području Timočke eparhije i Negotinske Krajine. U svoje vreme bio je jedan od najproduktivnijih ikonopisaca, ne samo u Krajini, već u Kneževini Srbiji. Oslikao je nekoliko ikonostasa i crkava, među kojima je i crkva u Mihajlovcu, kao i zidno slikarstvo obnovljenog manastira u Bukovu, po ugledu na Stevu Todorovića, ostvarujući značajni nacionalni likovni program.