foto1
Spomenik Đorđu Stanojeviću
foto1
Spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu
foto1
Muzej Hajduk Veljka (Todorčetov konak)
foto1
Dom kulture "Stevan Mokranjac"
foto1
Spomenik Hajduk Veljku Petroviću
Negotin Cafe je stranica rođena 17. maja 2006. godine sa namerom da na jednom mestu okupi Negotince, Negotinke i one koji vole Negotin, radi druženja i održavanja kontakta, takođe da oni koji su otišli u "beli svet" ostanu informisani o dešavanjima u svom gradu.Negotin Cafe

Negotin Cafe

Mesto gde svraćaju Negotinci, Negotinke i oni koji vole Negotin

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Negotinski Muzej Krajine čuva portret kneza Mihaila iz 1894. godine, koji je nakon nekoliko promena vlasnika trajno poveren muzeju.

Veliki format jednog od najproduktivnijih slikara u Srbiji s kraja 19. veka, samoukog Milisava Markovića iz Knjaževca, do nedavno je bio u izuzetno lošem stanju.

Muzej Krajine iz Negotina poverio je kompleksan rad na restauraciji slike konzervatorima Narodnog muzeja u Beogradu. Nakon šestomesečnog rada na slici, revitalizovani portret Kneza Mihaila spreman je da zauzme mesto u izložbenoj postavci negotinskog muzeja.

U sredu 15. marta u 13 časova u Muzeju Vuka i Dositeja direktor Muzeja Krajine, Ivica Trajković i Gordan Janjić, svečano će preuzeti sliku i ujedno je prvi put videti nakon konzervacije.

Tom prilikom će konzervatori Nevenka Radisavljević sa mentorima Aleksandrom Cvjetinovićem i Ivanom Pavićem predstaviti zainteresovanima postupke i procese zahvaljujući kojima je stanje slike drastično unapređeno.

Slika Milisava Markovića je svedočanstvo o kulturi 19. veka, koja je u celini obeležena državnim utemeljenjem Srbije. Ličnost kneza Mihaila je od naročitog značaja za Negotinsku Krajinu, ako se ima u vidu da je cela oblast pripojena Kneževini Srbiji 1933. godine i da je nadomak Negotina selo koje je naselio knez Miloš nazvano Mihajlovac, po budućem knezu.

Slikar Milisav Marković bio je u velikoj meri angažovan na području Timočke eparhije i Negotinske Krajine. U svoje vreme bio je jedan od najproduktivnijih ikonopisaca, ne samo u Krajini, već u Kneževini Srbiji. Oslikao je nekoliko ikonostasa i crkava, među kojima je i crkva u Mihajlovcu, kao i zidno slikarstvo obnovljenog manastira u Bukovu, po ugledu na Stevu Todorovića, ostvarujući značajni nacionalni likovni program.

Suplementi SRB

Display Pagerank