Uvođenje digitalnih tehnologija u obrazovanje jedan je od prioriteta srpskog Ministarstva prosvete, a dobru praksu su još ranije prepoznali programeri iz Negotina, studenti Građevinskog fakulteta u Beogradu, Mladen Marković i Aleksa Kuzmanović koji su osnovali platformu za onlajn učenje.

Sajt pod imenom lammasi.com proradio je početkom decembra prošle godine, a želja osnivača je da spoje učenike u potrazi za privatnim časovima i profesore iz predmeta poput matematike, računara i programiranja, muzike i instrumenata, fizike, hemije i stranih jezika.

- Kad smo u prvim godinama studiranja išli na privatne časove oni su bili skupi, pa smo se zapitali da li bismo to mogli drugačije - objasnio je osnivač sajta Mladen Marković. Kako je rekao, osim visoke cene, odlazak na privatne časove je oduzimao i mnogo vremena, koje je studentima uvek dragoceno. Ovako, kaže on, na mnogo inovativniji i brži način, mogu da uče jednako kvalitetno.

Na njihovoj platformi za učenje, objašnjava Marković, mogu da predaju i profesori i studenti. Predavači, objasnio je, nisu samo sa Građevinskog fakulteta, već sa čitavog Beogradskog univerziteta. Lammasi učenicima i profesorima nudi mogućnost zakazivanja i održavanja privatnih časova iz udobnosti sopstvenog doma, prenoseći iskustvo personalnog podučavanja i virtuelni prostor, uz naknadu od 15 posto po izvršenom tj. isplaćenom času.

- Imate kurseve različitih softverskih paketa, paketa za matematiku i za Građevinski fakultet, ali i za srednje i za osnovne škole. Mogu da se uče i jezici i hemija - kaže on.

Za one koji više vole rad u timu, postoji i opcija “tandem čas”. Kada se ta opcija upotrebi, više njih se uključi na čas sa predavačem, a kad postoje nejasnoće, uz opciju “dva prsta”, uključe se u poziv na 30 sekundi i mogu da postave pitanje, objašnjava osnivač sajta.Ono za šta su se “digitalno osvešćeni studenti” posebno pobrinuli jeste opcija roditeljske kontrole za osnovce koji uče preko njihove platforme.

- To smo uveli zato što ljudi obično imaju strah od digitalnog sveta i kada u taj svet puštaju svoju decu uvek misle da tu vrebaju neki manijaci - ističe Marković.

Opcija roditeljske kontrole funkcioniše tako što mejl automatski stiže roditeljima čim dete kontaktira bilo kog profesora na sajtu. U mejlu su navedeni podaci o profesoru - ime i prezime, broj telefona, imejl adresa, a kada je dete na času, roditeljima stiže poruka na telefon da im je dete trenutno na času i uz to se navodi o kom je predmetu reč.


Izvor: Dnevnik.rs