Free Classifieds Biz

Dokumentarni film “Obećanje”, koji govori o Francuzima koji su se doselili u Rogljevo kako bi proizvodili organsko vino za međunarodno trzište, reditelja Željka Mirkovića i autora Dušana Gajića, rađen u produkciji SEETV i Optimistic film, osvojio je glavnu nagradu za dokumentarni film na upravo završenom “Eugene International Film Festival” u Oregonu u SAD-u.

"Obećanje" je film o neobičnom poduhvatu jedne francuske porodice koja se nastanila u Rogljevu, kako bi zajedno sa meštanima proizvodila organsko vino za međunarodno trzište.

- Početkom prošlog veka Rogljevo je bilo neobično prosperitetno za jedno udaljeno selo u Istočnoj Srbiji. Vina iz Negotinske Krajine bila su pristuna na izložbama u Parizu, Londonu i Bordou, trgovina sa Evropom je cvetala. Danas, sto godina kasnije, ovaj kraj je siromašan i napušten. Iznenada, u mestu iz kojeg svi žele da odu, pojavila se francuska porodica Bonžiro (Bongiraud) sa entuzijazmom i verom da su pronašli jedan od najboljih vinskih regiona na Balkanu, a možda i u Evropi! Dolazak stranaca uneo je novu dinamiku u uspavano selo: kod nekih meštana je probudio velike nade, a kod drugih – veliki otpor i nepoverenje - objašnjava reditelj Mirković.

Fascinirani podnebljem i arhitektonskom celinom starih vinskih podruma u Rogljevu i okolnim selima, Francuzi su odlučili da nesto pokušaju.

- Kada smo prvi put došli, Rogljevo nam je izgledalo kao uspavana lepotica iz nekog prošlog, zlatnog doba. Rekli smo sebi, hajde da probamo da je probudimo - kaže u filmu u Siril Bonžiro, vinar iz Burgundije. On se u Rogljevo doselio sa svojom suprugom Estel, a svoju sudbinu vezali su za Negotinsku krajinu. Film ukazuje i na velike, neiskorišćene potencijale ovog podneblja.

- Dolazak Francuza skrenuo je pažnju na paradoks da ovaj kraj propada uprkos svom prirodnom bogatstvu. Ovaj film je i priča o sukobu mentaliteta i predrasuda, o tome kako vidimo sebe i spoljni svet i kako nas vide drugi - kaže Dušan Gajić, producent i autor filma “Obećanje”.

Mirković dodaje da očekuje da će ovo biti film koji inspiriše ljude.

- Ovo će ostvarenje otvoriti dijaloge o tome kako je moguće probuditi Uspavanu Lepoticu iz začaranog sna, što na neki način predstavlja i ovaj naš region i njegove neostvarene potencijale u mnogo aspekata - objašnjava Mirković koji trenutno radi kao profesor filma i digitalnih medija u USA. Ovo je ujedno 44. nagrada za ovog 44.godišnjeg reditelja i producenta.

Projekat “Obećanje” podržali su Filmski Centar Srbije i fond EU “Kreativna Evropa, MEDIA”. Dokumentarni film ima dve verzije - od 52 i 74 minuta.

Posle Barselone, premijera na RTS.

Producenti filma Mirković i Gajić najavljuju da će se film 3. januara 2017. godine prikazati na Katalonskom javnom servisu TV3 iz Barselone, na prvom programu u “prime time” terminu. Očekuje se i premijera na RTS-u u Srbiji. Prema Mirkovićevim rečima u ovom trenutku za film su zainteresovane TV stanice iz Kanade, Švajcarske, Norveške, Danske, kao i Al Jazeera Balkans.


Izvor: Blic

Suplementi SRB