Negotin je nagradu od 250.000 evra uložio u gradsko osvetljenje, zamenivši obične sijalice LED rasvetom. Taj novac, opština Negotin je osvojila zahvaljujući drugom mestu na takmičenju lokalnih samouprava u istočnoj Srbiji u povećanju obuhvata poreza na imovinu.

Ceo posao menjanja javne rasvete opštinu Negotin koštao je oko milion evra. Uštede koje će ova zamena doneti biće višestruke.

- Samo na osnovu smanjenja troškova za električnu energiju, uštedećemo godišnje oko 233.000 evra u budžetu - kaže Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

- Kao donatori smo uvek ponosni kada vidimo da naša pomoć donosi i bolje rezultate. U ovom slučaju prikupljanje poreza na imovinu, uključujući i poljoprivredno zemljište, poraslo je sa 50,5 na 175 miliona dinara - rekla je Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju SDC.

Nemačka organizacija GIZ je na projektu povećanja obuhvata poreza na imovinu sa opštinama u istočnoj Srbiji radila četiri godine. Osim nagradnog fonda, lokalne samouprave su dobile priliku da ažuriraju baze podataka o nekretninama.

- Građani su obavezni da plaćaju porez, ali su svakako i zainteresovani da vide gde se taj njihov novac troši. Uvek smo se trudili da pomognemo u tom dijalogu između lokalne samouprave i građana, da sve bude transparentnije - rekao je Aleksander Grunauer, šef projekta u nemačkoj organizaciji GIZ.

Nagradni fond od milion franaka obezbedile su vlade Nemačke i Švajcarske, a podelilo ga je pet opština u istočnoj Srbiji.


Izvor: Blic.rs