Sredinom prošle nedelje, počeli su radovi na sanaciji noseće drvene konstrukcije rodne kuće Stevana Stojanovića Mokranjca. Reč je o velikom i specifičnom poslu, s obzirom na starost objekta i način gradnje.

Stanje na objektu je u podrumskom delu bilo sklono padanju, tako da je projekat predvideo zamenu kompletne konstrukcije podrusmkog i prizemnog dela. Posao nije nimalo lak, izvodiće se pod punom pažnjom da se ne bi desilo nešto nepredviđeno.

- Poslednji veliki zahvat na kući bio je 1964. godine kada je ona i pretvorena u muzej. Od tada su prošle 52 godine, pa je zub vremena, ali i praktični problemi, usled promena u prizemnom delu kuće, gde su neki noseći zidovi sklonjeni, pa je odžaklija koja se nalazi na spratu kuće vršila veliki pritisak i tokom godina bilo je primetno da deo kuće tone. Godinama je taj problem bio sve izraženiji, ali s obzirom da je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša nadležan za nepokretna kultutna dobra na našoj teritoriji bez njihovog odobrenja nismo ništa mogli da preduzmemo. Ipak, u saradnji sa lokalnom samoupravom i građevinskom inspekcijom, mi smo reagovali i septembra prošle godine objekat, koji godišnje obiđe 20.000 posetilaca, je zatvoren zbog ugrožene bezbednosti posetilaca. Od trenutka zatvaranja objekta do početka radova prošlo je gotovo godinu dana, usled komplikovane procedure prilikom izrade projekta. Nakon dobijanja uslova od strane Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, urađen je projekat od strane stručnjaka sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. U avgustu mesecu ušlo se u proces javnih nabavki i javio se izvođač iz Kragujevca, koji je ispunio oštre uslove nabavke, pa su odmah nakon festivala počeli radovi. Rok za završetak je 90 dana i nadamo se da 9. januar obeležimo u rekonstruisanoj kući – ističe Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine u čijoj je nadležnosti i rodna kuća velikog kompozitora.

Poslednjih nekoliko godina lokalna samouprava bacila poseban akcenat na brigu o objektima od javnog značaja koje su pod zaštitom i po kojima se Negotin prepoznaje. Tako je nedavno završena rekonstrukcija zgrade u centru grada u kojoj se nekada nalazila saobraćajna policija, sanirani su krovovi na Vatrogasnom domu, zgradi republičke inspekcije, školama. U planu je i uređenje fasada, kako bi grad bio lep posetiocima , ali i onima koji živimo u njemu.


Izvor: Negotin.rs