Svakog septembra, već 11 godina, u Mokranju se organizuje bogat i raznovrstan program pod nazivom "Niti tradicije". I ove godine program je počeo polaganjem venaca na spomen obeležje - bistu kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca postavljenu pre tačno 10 godina, kada je srpski muzički Festival obeležavao vek i po od rođenja slavnog kompozitora.

Delegacije u kojoj su bili predstavnici Doma kulture "Stevan Mokranjac", organizatora festivala, lokalne samouprave Negotin i MZ Mokranje, kao i članovi ansambla koji su kasnije nastupili u porti stare mokranjske crkve Svete Trojice, odakle su počast velikanu koji je svojim muzičkim delom proslavio ne samo Mokranje i rodni Negotin, već i vascelu Srbiju.

Koncert duhovne muzike u hramu Svete Trojice, izveli su članovi novosadskog hora "Sveti Stefan Dečanski", pod upravom Tamare Adamov Petijević. Na programu su bila dela naših muzičkih velikana Kornelija Stankovića i Stevana Mokranjca, ali i ruskih, Česnokova i Čajkovskog.

Tamara Adamov Petijević je povodom odlično prihvaćenog programa i svog prvog nastupa u mokranjskoj crkvi, na Mokranjčevim danima, izjavila da je velika vrednost to što Srbija ima Mokranjca.

- Mokranje čuva tradiciju i pamti - rekao je za "Vesti", Stanoje Petrović, predsednik KUD-a "Mokranjac".

U jednočasovnom programu priređenom u porti mokranjske crkve posetioci su bili u prilici da pored domaćina, KUD-a "Mokranjac", čiji su splet vlaških igara, obogatili Denis Čurić, solista na trubi, Dragi Nikolić, na fruli i Slobodan Nedeljković na drombulji, vide i uživaju i u nastupu Kulturno-umetničkog društva "Banjica" iz Krivelja. Oni su Mokranjcima doneli i pesmu pevača solista: Smilje Fufanović i Stane Germanović.

Stefan Radovanović je bio solista na fruli, a u programu gostujućeg KUD-a učestvovao je i zdravičar Vlasta Bačilović.

KUD "Jovica Janković - Turku" iz Manastirice kod Petrovca na Mlavi, predstavio se i sa vokalnom solistkinjom Andrijanom Jovanović i Novicom Stoimirovićem, na violini. Aplauzima je propraćen i nastup mladog kavaliste i gajdaša Milana Ducića iz Zaječara.

- I iduće godine doći ću na Mokranjčeve dane - kaže Milan.

Spomen obeležje u Mokranju predstavlja kopiju biste, rad vajara Milovana Krstića, koja je još 1939. godine postavljena u centralnom gradskom parku u Negotinu. Ovo znamenje je meštane Mokranja i obavezalo da programom kao što su "Niti tradicije" istrajno čuvaju uspomenu na velikog kompozitora svetskog glasa, Stevana Stojanovića Mokranjca.


Izvor: Vesti-online.com