Besplatni oglasnik

Treću godinu za redom „Mokranjčeve dane“, maestralno zatvaraju ansambli Radio Televizije Srbije pod upravom dirigenta svetskog glasa Bojana Suđića. Pola veka Festivala obeležili su prošle godine izvođenjem Betovenove Devete simfonije, a 2014. predstavili izabrane Mokranjčeve Rukoveti. Nastup Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a, na samom zatvaranju 51. Mokranjčevih dana, ponovo je bio praznik za festivalsku publiku. Razlog više je izvođenje dela „Neotpevana pesma“ Aleksandre Vrebalov koje je krajem prošle godine imalo svetsku premijeru. Naime, Vrebalov je, što je retkost u Srbiji, dovršila delo drugog kompozitora posle ravno jednog veka. Reč je o kompoziciji „Zimnji dan“ koju je Stevan Mokranjac počeo da piše nekoliko dana uoči svoje smrti 1914. godine, te tako predstavlja svojevrsnu oproštajnu Mokranjčevu pesmu. Delo je rađeno po XXII pesmi zbirke „Đulići uveoci“ Jovana Jovanovića Zmaja.

- Ovo je za mene posebna čast i ogromno uzbuđenje, jer imam osećaj da je komad konačno stigao kući, u mesto odakle je sve počelo, gde je Mokranjac rođen i koje ja pohodim po prvi put, u Negotin u kojem na svakom koraku ima nešto što podseća na Mokranjca i njegovu zaostavštinu – rekla je u Negotinu kompozitorka Aleksandra Vrebalov.

Po rečima samog Bojana Suđića koji se sa ansamblima RTS-a ponovo našao u Mokranjčevom gradu, radi se o veoma zahtevnoj kompoziciji, koja od hora zahteva poseban mir i posvećenost poput one dok se izgovara molitva.

- Velika je privilegija biti deo jedne ovako bogate, a pre svega Mokranjčeve istorije, jer bez Mokranjca ne bi bilo ni festivala, niti bismo mi mogli da govorimo o srpskoj muzici da nije bilo njega. Sa njegovog izvora zaista mnogo kompozitora kasnije je pilo. Mokranjčeva muzika je i dan danas najživotnija muzika koja živi prvenstveno među horovima u zemlji i širom sveta – rekao je za Hroniku festivala Pres centra „Mokranjčevi dani“, dirigent Bojan Suđić.

Poslednjeg festivalskog dana u Negotinu uz Hor i Simfonijski orkestar RTS-a pod umetničkim vođstvom Bojana Suđića, u Magnifikatu Džona Ratera nastupila je sjajna Evgenija Jeremić, koja je svojim sopranom dotakla srca negotinske publike. U drugom delu večeri publika je uživala u muzici iz filmova „Gospodar prstenova“ Hauarda Šora i „Pirati sa Kariba“ Klausa Badelta.


Izvor: Domkulture-negotin.com