Početak trećeg festivalskog dana označio je Hor Hrama Svete Trojice koji je pod upravom Svetlane Kravčenko izveo Svetu liturgiju. Reč je o horu koji je u Mokranjčevom Negotinu osnovan pre 25 godina prvenstveno za potrebe crkve i bogosluženja. Prvi dirigent bila je Stojna Gligorijević, koju je nakon odlaska u inostranstvo, 2002. nasledila Lana Dimitrijević. Iako je Hor više puta nastupao na Mokranjčevim danima, što u okviru celovečernjih koncerta, ali i prilikom otkrivanja spomen biste Stevanu Mokranjcu u Mokranju, najveće priznanje Festivala, crkveni hor je doživeo na 49. Mokranjčevim danima 2014. godine, kada je Negotin ponovo mogao da se pohvali horom u takmičarskom delu. Pod vođstvom dirigenta Svetlane Kravčenko, koja ovaj hor vodi od 2008, ovaj pevački ansambl osvojio je na Natpevavanju treće mesto.

Svetlana Kravčenko, rođena je u Ukrajini, a muzičko obrazovanje stekla je u Moskvi na Državnoj akademiji ”Gnjesini” gde je diplomirala i harmoniku i dirigovanje. U Srbiji i Negotinu živi i radi kao profesor u Muzičkoj školi ”Stevan Mokranjac” već dve decenije. Njen rad sa crkvenim horom, muzikolog Tijana Popović Mlađenović navodi kao jedan od primera uspešnog tumačenja Mokranjčeve muzike, uz komentar da ujednačenost glasova, kultivisano i plemenito pevanje sa najširim dinamičkim rasponom i bez forsiranja u jačini zvuka, publici donosi muziku koja odiše molitvenom osećajnošću.

„Mokranjčeva muzika je lepota, bogatstvo. Taj spoj etno citata sa evropskim stilom i evropskom harmonizacijom, sa toliko dubokim harmonskim rešenjem za mene je bio pravo otkrovenje. Mokranjčeva „Liturgija“ je za mene vrhunac njegovog stvaralaštva, po bogatstvu, po nadahnuću, a i kako je sam pričao Heruvimsku pesmu su mu anđeli šaptali, tako da sam ja kao muzičar obogaćena stvaralaštvom Mokranjca. Srećna sam što mogu da dodirnem njegovu muziku kroz svoje horiste i rad sa horom“ – kaže Svetlana Kravčenko, dirigent hora Hrama Svete Trojice.

Hor danas okuplja dvadesetak članova različitih profesija koje ujedinjuje vera i ljubav prema crkvenom pevanju. Ovaj kamerni horski ansambl aktivno učestvuje u kulturnom životu Negotina i reklo bi se tek započinje svoje zrelo predstavljanje.