Besplatni oglasnik

Ovogodišnji ciklus „Klasika u 11“ efektno su u centru Negotina, na zadovoljstvo publike, započeli učesnici tradicionalnog „Natpevavanja horova“. Tako su se, drugog festivalskog dana, pred znatiželjnom publikom, koja nije štedela dlanove, našli horovi: „Šumatovac“ iz Aleksinca, pod upravom Marije Zovko, Beogradsko studentsko pevačko društvo sa dirigentom Danilom Tomićem, Beogradski madrigalisti pod upravom Aleksandra Brujića i na kraju programa pobednik „Natpevavanja“ – hor AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada sa Dunjom Deurić na čelu.

Svoje impresije nisu krili ni posetioci, a ni horisti iz Beograda, Novog Sada i Aleksinca koji su se predstavili izabranim kompozicija iz svog sinoćnjeg programa.

- Velika mi je čast što sam ovde, jer stvarno ovo je jedan od festivala koji su jako bitni ne samo za Negotin, već i za celu Srbiju. Duh Mokranjca baš u okviru ovog festivala i preko festivala živi već 51. put. Na njemu nastupaju ne samo umetnici koji tek utiru svoj put, već i oni koji su svojim radom duboko zadužili srpsku muziku i baš zato mi je ne samo čast, već i privilegija što sa svojim horom učestvujem na „Mokranjčevim danima“ – ističe Danilo Tomić, dirigent Beogradskog studentskog pevačkog društva koji je u Negotinu i sinoć i danas imao svoje poklonike, jer je ovaj mladić iz Kladova jedan od Mokranjčevih sledbenika kroz školovanje u negotinskoj srednjoj muzičkoj školi, koja nosi ime rodonačelnika srpske muzike, Stevana Stojanovića Mokranjca, čiju 160. godišnjicu rođenja obeležavamo ove godine.

Ovaj program, ustanovljen na jubilarnom 50. festivalu, i sada je privukao veliku pažnju Negotinaca i njihovih gostiju, a do kraja 51. „Mokranjčevih dana“ na gradskom trgu će ga realizovati studenti beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti. Zamisao organizatora ovog ciklusa koncerata je da se građanima pošalje poruka da i na ovaj način učestvuju u muzici, te da kontaktiraju direktno sa muzičarima i programima.

„Klasika u 11“ definitivno je pomak u programskoj orijentaciji Festivala, a po zamisli dr Branke Radović, predsednice Programske komisije i do prošle godine selektorke „Mokranjčevih dana“ njime se gaji najmlađa negotinska publika.


Izvor: Domkulture-negotin.rs

Suplementi SRB