Besplatni oglasnik

U galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” otvorena je izložba slika Ljubice Cuce Sokić (1914-2009), znamenite srpske slikarke i akademika SANU, čija je umetnost opisivana kao intimistička. Pred publikom 51.festivala “Mokranjčevi dani” našlo se 13 njenih dela iz Kuće legata u Beogradu, čiji je rodonačelnik ideje osnivanja upravo ova umetnica, zajedno sa Nedeljkom Gvozdenovićem i Ivanom Tabakovićem.

- Cuca Sokić je našoj ustanovi zaveštala 27 svojih slika koje je pažljivo birala i one prikazuju Cucin opus od 1965. do 1985. godine – rekao je na otvaranju izložbe Filip Reno, direktor Kuće legata, koju je Skupština grada Beograda osnovala 2004. sa idejom da brine o zaštiti, čuvanju i prezentovanju pokretnih i nepokretnih legata koje su gradu Beogradu ostavili njegovi istaknuti žitelji i umetnici.

Kuća legata, istakao je Reno, brine o osam legata značajnih umetnika, koji su svojim radom ostavili snažan uticaj na razvoj nacionalne kulture.

Posetioci “Mokranjčevih dana”, podsetio je mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture “Stevan Mokranjac”, do sada su imali priliku da zahvaljujući upravo saradnji sa Kućom legata, vide stvaralaštvo Nedeljka Gvozdenovića, Milenka Šerbana i sada i Ljubice Cuce Sokić.


Izvor: Domkulture-negotin.rs

Suplementi SRB