Free Classifieds Biz

U slavu slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u njegovom gradu Negotinu, otvoren je pedeset prvi Festival “Mokranjčevi dani”. Festival je uz zvuke fanfara i šestu Mokranjčevu rukovet u izvođenju združenih negotinskih horova i učesnika „Natpevavanja“ iz Novog Sada, Beograda, Sekešfehervara i Aleksinca, pod upravom Svetlane Kravčenko, otvoren u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, gde je podignuta i festivalska zastava.

Brojne goste i učesnike festivala pozdravio je Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin. U svom obraćanju on je poželeo dobrodošlicu u u grad srpske muzike koji je iznedrio Mokranjca, koji ne pripada samo Srbiji, već i Evropi i svetu.

U ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja besedu je ove godine kazivao Episkop toplički Gospodin Arsenije, koji je na početku organizatorima, domaćinima i svima prisutnima preneo blagoslov Patrijarha srpskog Irineja.

Čast da otvori ovogodišnje muzičke svečanosti u slavu velikom kompozitoru, pripala je ove godine dugogodišnjem selektoru Festivala, Branki Radović:
- Nad svima nama lebdi duh Mokranjca koji nas obavezuje na najveće i najbolje u umetnosti kojom se bavimo, određujući naše puteve svih 160 godina. Mi se trudimo da ga ne izneverimo, da pevamo u horovima od srca, da širimo Mokranjčevu pesmu daleko van granica Negotina i Srbije, ali uvek vraćajući se svojima i svome. U svima vama, žiteljima Negotina, osećamo toplinu gostoprimstva za sve ljude, hodočasnike koji posećuju Mokranjčev i Hajduk Veljkov grad septembra meseca svake godine. Posebno nas umetnike, stvaraoce, izvođače na instrumentima, glumce, vokalne soliste, članove orkestara i posebno horova, obgrljuje vaša ljubav prema gradu koji je iznedrio velika imena srpske istorije. Želimo da nikad ne presahne vrelo koje nas nadahnjuje i da naš Negotin postane mesto našeg hodočašća i naš dom kome se vraćamo sa nostalgijom i ljubavlju.

Plaketu festivala „Mokranjčevi dani“ Episkopu topličkom Gospodinu Arseniju uručio je Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

Neposredno pre ceremonije svečanog otvaranja položeni su venci i cveće ispred spomenika velikom kompozitoru.


Izvor: Negotin.rs