Donacija kojom Evropska unija, u saradnji sa FAO Ujedinjenih nacija i lokalnom samoupravom opštine Negotin, pomaže poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpela štetu od poplava u 2014. godini, nastavljena je donacijom plastenika. Poljoprivredni proizvođači koji su se prijavili za ovaj paket pomoći, mogu očekivati uskoro podizanje novih plastenika.

Pakete pomoći u vidu plastenika, na osnovu podnetih prijava, dobilo je 8 poljoprivrednih proizvođača iz tri sela opštine Negotin. Donacija se sastoji od plastenika veličine 5x20 metara ili plastenika veličine 8x20 metara, od čega šest poljoprivrednika dobijaju plastenike od 100m2, a dva poljoprivrednika plastenike od 160m2. Izgradnja plastenika je po sistemu „ključ u ruke“. Obaveza poljoprivrednika je da obezbede odgovarajuću parcelu na kojoj će biti postavljen plastenik, dok posao oko izgradnje plastenika obavlja firma koju je donator angažovao.

Očekivani kraj realizacije postavljanja svih plastenika je u toku septembra.Prvi dan postavljanja plastenika obeležili su loši vremenski uslovi i kiša, ali to nije sprečilo početak radova, tako da je prvi plastenik postavljen u selu Rečka. Početku radova prisustvovali su predstavnici FAO Ujedinjenih nacija Ljiljana Isić i Marijana Božić, kao i član opštinskog veća Dejan Stefanović.

Da podsetimo: raspodela paketa pomoći vrši se u više faza tokom 2016.godine, zavisno za koje pakete pomoći su se poljoprivrednici izjasnili prilikom popunjavanja zahteva. U opštini Negotin 315 prijavljenih proizvođača, koji su imali štete od poplava, dobiće tokom 2016. godine pomoć u vidu različitih paketa. Naredni paketi pomoći očekuju se u vidu semena za jesenju setvu i đubriva, kao i voćnih sadnica. Svi poljoprivrednici će biti blagovremeno obavešteni kada bude isporuka narednih paketa pomoći.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB