U okviru humanitarne akcije Blic fondacije "Srce za decu" čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi, urednik Blic fondacije, Velimir Perović i novinarka Informativnog programa RTS-a, Ana Stamenković, uručili su danas aparate za skrining sluha kod beba za porodilišta u Negotinu, Kladovu i Majdanpeku. Ovo su 47,48 i 49 aparat, od 56, koliko će biti podeljeno u ovoj akciji. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

- Ovo je velika kampanja elektronskog i štampanog medija i ponovo smo pokazali kako svi zajedno možemo i moramo da pomognemo i da pokažemo da smo humano i solidarno društvo. Akcija se uskoro završava, ali ono šta je njen cilj, odnosno rezultati akcije će trajati još dugo. Ovi aparati ostaju našim bebama, one su naša budućnost i ja se nadam da će svako dete u Srbiji, zahvaljujući ovoj dijagnostici i preventivnim pregledima imati mogućnost da na vreme dobije neophodnu pomoć i rehabilitaciju i sve ono šta je neophodno ukoliko postoji oštećenje sluha – istakla je Ana Stamenković, novinarka RTS-a.

- Urođeno oštećenje sluha više ne sme da predstavlja prepreku da se dete normalno razvija, da sluša glasno muziku, da se obrazuje i da bude društveno korisna osoba - naglasio je Velimir Perović, urednik Blic fondacije. - Ovim aparatom mi smo omogućili da se eventualno oštećenje sluha otkrije odmah po rođenju i da rerhabilitacija i lečenje krenu već od šestog meseca života, što će sigurno značiti da to dete do polaska u školu može da razvije i govor i svoju inteligenciju. Uvođenjem neonatalnog skrininga sluha u svim porodilištima u Srbiji, mi smo učinili veliku uštedu i za zdravstvo i za roditelje, jer prema nekim procenama, lečenje oštećenja sluha u kasnijem periodu košta i do 100.000 evra.

Ovo je druga velika donacija Zdravstvenom centru Negotin u poslednjih nedelju dana i svakako će mnogo značiti u unapređenju rada ove ustanove.

- Ovom prilikom želim da se zahvalim Blic fondaciji, RTS-u i Ministarstvu zdravlja, kao i svim ljudima koji su doprineli ovoj akciji i veoma mi je drago što i mi u malim sredinama nismo zaboravljeni. Mi godišnje imamo oko 200 porođaja u proseku, a poznato je da se bebe sa oštećenim sluhom rađaju otprilike na 3000 jedna. Naravno da imamo i mi bebe koje se rađaju sa oštećenim sluhom, koji su otkriveni u kasnijem periodu, tako da će ovaj aparat biti od izuzetnog značaja da se na vreme otkrije oštećenje, da se počne sa rehabilitacijom i da nema kasnijih smetnji u razvoju dece – rekla je Biljana Paraskijević, v.d. direktora ZC Negotin.

Nakon uručenja aparata za skrining sluha, u porodilištu je urađen i prvi pregled, kome su prisustvovali predstavnici donatora i Zdravstvenih ustanova koje su danas dobile aparate, a nakon toga negotinskom porodilištu uručena su i dva klima uređaja. Načelniku ginekološko – akušerskog odeljenja, dr Aleksandru Bankoviću, klima uređaje uručila je Smiljka Jurasović, dopisnik Blica iz Negotina.

U akciji Blic fondacije “Srce za decu” aparate za proveru sluha kod beba u protekla četiri i po meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu ("Višegradska", "Dr Dragiša Mišović", "Narodni front"), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju, Priboju, Jagodini, Kruševcu, Bačkoj Topoli, Vrbasu, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Aleksincu, Preševu, Vranju, Smederevskoj Palanci, Pirotu, Senti, Subotici i Zrenjaninu. Sutra će ovaj aparat dobiti porodilišta u Majdanpeku, Kladovu i Negotinu, a narednih dana i porodilišta na Zvezdari, u Loznici, Ljuboviji, Surdulici, Užicu, Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

Zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno odgovornim firmama koji su podržali akciju, kao i "Teletonu" održanom 24. maja na RTS, “Blic fondacija” će u naredne dve nedelje aparate za neonatalni skrining sluha obezbediti za svih 56 porodilišta u Srbiji.


Izvor: Negotin.rs