Besplatni oglasnik

Nakon završene škole pčelarstva, koju je realizovala Poljoprivredna savetodavna i stručna služba, u saradnji sa Opštinom Negotin, danas su polaznicima obuke i početnicima u gajenju pčela podeljene košnice sa rojevima.

- Lokalna samouprava pruža veliku podršku razvoju pčelarstva s obzirom da je to ovdašnja razvojna šansa - rekao je Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin, prilikom uručenja košnica. - Raduje nas činjenica da se iz godine u godinu, povećava broj krajinaca koji se bave proizvodnjom meda. Nadam se da će i ovi mladi pčelari pokazati istrajnost i da će nastaviti da se bave pčelarstvom dugi niz godina. Opština Negotin je po broju pčelara peta u Srbiji i mi na svaki način pomažemo pčelarima. S obzirom da je teška godina za pčelare, obraćamo pažnju na pčelarsko udruženje i kako god možemo mi pomažemo da se teški trenuci prevaziđu i da ostane ova brojnost pčelara koja je važna ne samo za opštinu Negotin već i za celu Srbiju, s obzirom da su izvozni potencijali pčelara veliki.

-Nakon tromesečne edukacije i položenog ispita, od tridesetoro polaznika male škole pčelarstva, njih trinaestoro dobilo je po dve košnice sa rojevima. Ovo je jedan od načina da se pospešuje poljoprivredna proizvodnja na području opštine - kaže Dragan Radosavlkević, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Negotin. - Ovo je zaokruživanje tromesečne edukacije odnosno završetak Male škole pčelarstva. 13 polaznika je završilo školu i njima su podeljene 26 košnice sa pčelama. Mala škola pčelarstva odvijala se iz dva dela, prvi deo u trajanju od dva meseca je bio edukacija, u učionici regionalnog centra za pčelarstvo, a nakon toga mesec dana su polaznici radili sa svojim mentorima. Ukupna vrednost ovih košnica i rojeva je 328.000 dinara i mislim da će polaznici sada moći i praktično da završe ono što su naučili na edukaciji.

- Za nas mlade pčelare ovo mnogo znači, jer posle završene teorijske obuke, moći ćemo da se i sami brinemo o svojim pčelama, da sa njima delimo dobro i zlo - kaže Nikola Vojinović iz Sikola, koji će posle višegodišnje pauze nastaviti porodičnu tradiciju pčelarstva.

I Jelena Aksić, jedina dama među polaznicima obuke kaže da želi da nastavi da se bavi pčelarstvom:
- Nakon stečenog teorijskog znanja sada smo u prilici i praktično da to pokažemo. Mi smo naučili da brinemo o pčelama i o medu, kao njihovom osnovnom proizvodu. Za nas početnike su ove dve košnice dovoljne, a s godinama se nadamo da će se njihov broj povećavati.

- Rad pčelara-početnika pomagaće mentori Društva pčelara “Hajduk Veljko”, koji su spremni da svoja iskustva prenesu početnicima - rekao je Slavko Luković, predsednik ovog Društva. On je takođe istakao da je ovo jedna od najtežih godina za pčelare. - Ovo je izuzetno lepa i retka akcija u Srbiji i svakako da zaslužuje svaku pohvalu. Ova godina je u poslednjih 100 godina najlošija za pčelarstvo u Srbiji, pa je veliki problem održati pčelinje zajednice. Mora da se interveniše sa prihranom, jer iz prirode nema hrane i zato svim pčelarima, a posebno ovim mladim savetujem da odmah krenu sa prihranom, kako bi se pripremile dovoljne količine hane za prezimljavanje.

Luković je nakon kratkog saveta početnicima apelovao da proizvođači tržištu isporučuju samo prirodan med s obzirom na to da se sve više pojavljuju, kako je rekao falsifikati, što može uticati na izvoz meda iz Srbije na tržište Evropske unije, a posledice proizvodnje i prodaje falsifikovanog meda, mogu biti nesagledive i višegodišnje.


Izvor: Negotin.rs