I ove godine, uz podršku lokalne samouprave, narodnim saborom na Stevanskim livadama, obeležen je 7. jul – Dan ustanka naroda Srbije. Sedmojulski sabor organizovala je Opštinska organizacija SUBNOR Negotin.

Sedmojulski sabor otvoren je tradicionalnim polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje poginulim borcima i članovima štaba Krajinskog partizanskog odreda. Vence i cveće položile su delegacije Opštine Negotin, SUBNOR-a iz Negotina i Bora, RVS-a, Civilnih invalida rata i Ratnih vojnih invalida i građani. Prigodnim izlaganjem prisutnima se obratio Dragoljub Filipović, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a. On je u svom izlaganju podsetio na ratna dešavanja u Timočkoj Krajini. Prisutnima se obratio i Goran Bogić, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin.

„Ustanak podignut u leto 1941. godine , ima trajnu i neprolaznu istorijsku vrednost. On je pokazao slobodarska i revolucionarna opredeljenja srpskog naroda, njegove ideale koji su vekovima obeležili našu istoriju. Ustankom iz leta 1941. godine ušli smo u svetsku istoriju. Upravo zbog toga smo mi danas obavezni da ponudimo suštinske i racionalne odgovore na pitanja iz toga doba i savremenosti, da stalno preispitujemo istorijsku svest vremena koje je iza nas, ali i ovog u kome živimo. Ustanak je simbol našeg identiteta i naše samostalnosti.“ – rekao je, između ostalog, Goran Bogić, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin, otvarajući Sabor na Stevanskim livadama.

Sabor na Stevanskim livadama, koji je obnovljen pre nekoliko godina, nakon višegodišnje pauze, okupio je ove godine nekoliko stotina Krajinaca.

Tokom prepodneva održana su sportska takmičenja u šahu i pikadu u muškoj i ženskoj konkurenciji. U šahu je najuspešnija bila ekipa Civilnih invalida rata, drugo mesto pripalo je ekipi Hemičara, a treće Sikola. Četvrto i peto mesto zauzele su ekipe Sportskog društva invalida i Ratnih vojnih invalida. U takmičenju u pikadu u ženskoj konkurenciji prvo mesto osvojila je ekipa SUBNOR 1, drugo ekipa iz Jagodine, a treće SUBNOR 2. U muškoj konkurenciji najbolji su bili takmičari iz ekipe SUBNOR 1, drugo mesto pripalo je Policijskoj stanici Negotin, a treće ekipi iz Bora.

U popodnevnim satima priređen je i kulturno umetnički program u kome je učestvovalo Kulturno umetničko društvo invalida rada iz Bora, učenici OŠ „Vera Radosavljević“ područno odeljenje Sikole i frulaš Spasoje Bulbić.


Izvor: Negotin.rs