Predstojeći vikend biće ceo u znaku Nikole Tesle i velikog jubileja - 160 godina od rođenja velikog naučnika. Istovremenim prikazivanjem video rada umetnika iz Beograda i Njujorka, posvećenog Nikoli Tesli - u Beogradu, Kragujevcu, Njujorku, Mariboru i Karlovcu, “Tesla dani 2016”, simbolično će spojiti zemlje u kojima je Nikola Tesla ostavio traga.

Ovogodišnji veliki jubilej - 160 godina od Teslinog rođenja se, u okviru kulturno turističke rute “Putevima Tesle”, obeležava jednomesečnom manifestacijom “Tesla dani 2016”. Tokom čitavog jula 2016. godine, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, proslavlja se Teslin rođendan.

Ceo program Tesla dana 2016, odvijaće se u desetak gradova širom Srbije, među kojima je po treći put i Negotin. U okviru ovogodišnje manifestacije u Negotinu će u organizaciji Istorijskog arhiva, u nedelju, 10.jula od 18 sati u bioskopu Krajina biti priređena projekcija filmova o Nikoli Tesli. 21. jula u 20 sati u galeriji Doma kulture biće otvorena I izložba “Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek - saradnja dva velika stvaraoca i vizionara”. Izložbu čini 25 panoa dimenzija 120x120cm. Posetioci izložbe biće u prilici da videi dva interaktivna eksponata - Teslin transformator i Teslino Kolumbovo jaje, koji ujedno predstavljaju i najatraktivnije aktivne eksponate na gostujućim izložbama Muzeja Nikole Tesle. Za posetioce će biti obezbeđeno i emitovanje najnovijeg dokumentarnog filma o Nikoli Tesli u produkciji Muzeja. Pre otvaranja izložbe predavanje „Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek – tandem genijalnih umova“ održaće Vladimir Jelenković.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u tri zemlje: Srbija, Slovenija, Hrvatska. Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju razne članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Aerodrom Nikola Tesla, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Turistička organizacija Srbije, Mladi za turizam, Adrenalin escape rooms, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Niša, Narodni muzej Šabac, Balkan magnet suveniri, Glob metropoliten, Centar za kulturu i informisanje "Kissaroo”.


Izvor: Negotin.rs