Besplatni oglasnik

U cilju ujedinjenja nastupa kupinara i zajedničkih aktivnosti koje bi vodile boljoj ceni kupine i većoj stabilnosti na tržištu, na inicijativu Udruženje kupinara istočne Srbije (skraćeno UKIS) sa sedištem u Negotinu, održan je sastanak u Ražnju kome su pored predstavnika Udruženja kupinara istočne Srbije iz Negotina, prisustvovali i pomoćnik predsednika opštine za razvoj, investicije i zaštitu životne sredine opštine Ražanj dr Dragiša Todorović, Udruženje voćara i vinogradara Ražanj, Udruženje voćara „Nektar“ Trgovište (opština Knjaževac), Udruženje iz Trstenika, Udruženje Bogatić iz Bogatića, kao i predstavnici proizvođača kupina iz Smedereva, Ćićevca, Pojata i Obreža.

Na pomenutom skupu je načelno dogovoreno da se formira asocijacija udruženja i proizvođača kupine Srbije, a za predsednika takve unije predložen je inicijator ovoga skupa Goran Stančić iz Miloševa, inače predsednik udruženja UKIS iz Negotina. Zaključak je bio da se održi još jedan skup u Negotinu na kome bi bila pozvana i ostala udruženja koja su pokazala interesovanje, kada bi se konkretizovao pomenuti dogovor. Osnovni cilj formiranja Asocijacije udruženja je poboljšanje proizvodnje kupina i formiranje jedinstvene cene otkupa kupine na nivou Srbije.

Opština Negotin u okviru svog agrarnog budžeta izdvaja sredstva i za udruženja poljoprivrednih proizvođača. U 2016. godini izdvojeno je 1,5 miliona dinara u okviru konkursa namenjenog za poboljšavanje uslova rada i nabavke opreme za udruženja. Iznos koji je ove godine izdvojen za udruženja je značajno veći od ranijih iznosa, a svrha toga između ostalog je da se i ostali poljoprivredni proizvođači podstaknu na udruživanje radi zajedničkog nastupa i veće konkurentnosti na tržištu.

Takođe, kao jedna od mera poboljšanja uslova funkcionisanja udruženja na teritoriji opštine Negotin jeste i to da će lokalna samouprava ove godine finansirati adaptaciju prostorija namenjenih svim udruženjima iz oblasti poljoprivrede. Time će sva postojeća i buduća udruženja poljoprivrednika dobiti svoj „dom“ u kome će oni moći održavati sastanke, godišnje skupštine kao i predavanja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB