U prostorijama Udruženja “Duga” u Negotinu danas je predstavljen projekat “Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji”, koji sprovodi Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u partnerstvu sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom i uz finansijsku podršku USAID.

Projekat su prezentovali predstavnici Nacionalne asocijacije za osobe sa invaliditetom Srbije, a sastanku su prisustvovali predsednik SO Negotin, dr med. Ljubisav Božilović, Novica Lazić, član Opštinskog veća opštine Negotin, Smiljka Jurasović iz odeljenja za društvene delatnosti i predstavnici Udruženja “Duga”. Na sastanku se razgovaralo i o saradnji lokalnih samouprava i lokalnih organizacija osoba sa invaliditetom.

- Cilj ovih aktivnosti na lokalnom nivou jeste da se unaprede i ojačaju organizacijski kapaciteti lokalnih organizacija osoba sa invaliditetom, ali i da se unapredi njihova saradnja sa predstavnicima lokalne samouprave. Dodatno, ovde u Negotinu i u Boru, kako bi se saradnja podigla na jedan viši nivo i kako bi se na neki način i institucionalizovala, do kraja ove godine ili početkom sledeće, uz našu podršku, biće potpisani memorandum o saradnji između organizacija i lokalne samouprave, kojim bi se definisali ključni prioriteti u naredne četiri godine i čijom bi primenom i implementacijom trebalo da se unapredi položaj osoba sa invaliditetom u ovom gradu u raznim oblastima, kao što su recimo oblast socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, nesmetanog kretanja, smanjivanja stepena nepristupačnosti odnosno uklanjanja barijera, odnosno u svim onim oblastima koje oni zajedno prepoznaju kao prioritete koji su u skladu sa realnim mogućnostima – rekla je Ivanka Jovanović izvršna direktorka Nacionalne asocijacije za osobe sa invaliditetom Srbije.

Predsednik Skupštine opštine Negotin, dr med. Ljubisav Božilović istako je spremnost i želju lokalne samouprave da se saradnja sa organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom podigne na viši nivo.

- Danas sam se upoznao sa brojnim problemima osoba sa invaliditetom i trudiću se da pri lokalnoj samoupravi organizujemo još bolju saradnju sa organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom u smislu formiranja određenih tela pri skupštini opštine, kako bi imali ljude koji će se baviti rešavanjem problema osoba sa invaliditetom. Podržaćemo i potpisivanje memoranduma kojim ćemo saradnju lokalne samouprave i udruženja osoba sa invaliditetom podići na još viši nivo – istakao je dr med. Ljubisav Božilović, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Projekat “Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji”, osim u Negotinu realizuje se još i u Prijepolju, Novom Pazaru, Kladovu i Boru.


Izvor: Negotin.rs