Na Rogljevačkim pivnicama sa meštanima Rogljeva o Nacrtu Plana detaljne regulacije Rogljevačkih pivnica razgovarale su Nadica Vasić, zamenica predsednika opštine Negotin, Valentina Nikolovska, direktorka Zavoda za urbanističko planiranje i projektovanje i Marijana Đorđević iz Kancelarije za lokalni ekonomski i ruralni razgovor. Cilj posete bio je da se zainteresovanim meštanima predstavi ovaj planski dokument, mogućnosti njihovog uticaja na konačnu verziju Plana i čuju njihove primedbe i sugestije.

- Nacrt Plana detaljne regulacije Rogljevačkih pivnica biće na javnom uvidu do 4. jula u holu opštine, na opštinskom sajtu, a od danas i u samom Rogljevu sa ciljem da se građani i meštani Rogljeva na čijem se prostoru i nalazi kompleks uključe u proces donošenja ovog važnog dokumenta i doprinesu njegovom kvalitetu. Istovremeno, realizujemo i projekat "Lični stavovi zajedničke odluke" uz finansijsku podršku nemačke i švajcarske vlade preko njihovih organizacija GIZ i SDC sa ciljem uključivanja lokalnog stanovništva u donošenje važnih odluka. Posle usvajanja ovog planskog dokumenta pristupiće se izradi Projekta vodovodne i kanalizacione mreže. Ugovor je već potpisan sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Beograda koji je izradio i PDR Rogljevačkih pivnica. Opština Negotin je prošle godine uradila i Projekat sanacije lokalnog puta u dužini od 996,25 metara i vrednost tih radova iznosi 11.011.125 dinara. Kade će se put asfaltirati zavisiće od finansijskih mogućnosti Opštine - rekla je Nadica Vasić,zamenica predsednika opštine Negotin.

Valentina Nikolovska, direktorka Zavoda za urbanističko planiranje i projektovanje kojem se do 4. jula, kao i Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo građani mogu obratiti za informacije i stručnu pomoć, upoznala je prisutne sa detaljima Nacrta PDR-a i između ostalog istakla:

- U kompleksu Rogljevačkih pivnica koje se od 2010.godine nalaze na preliminarnoj listi UNESKO-a neće biti bitnijih intervencija kao što je to bio slućaj sa rajačkim. Mi smo danas ovde u Rogljevu sa namerom da meštanima približimo smernice ovog Plana i upoznamo ih sa njihovim mogućnostima uticaja na konačnu verziju.

Meštani Rogljeva pokazali su veliko interesovanje za učešće u proceduri donošenja ovog dokumenta.

- Bitno je da je počelo nešto da se radi. Svesni smo da je ovaj plan osnova za izradu drugih projekata kojim bi se uredio ovaj kompleks. Zadovoljni smo što se na tome radi a i svedoci smo da se ovih dana već asfaltira put ka pivnicama što je vrlo bitno za razvoj turizma i ovog kraja - rekao je Zoran Vasiljević iz Rogljeva.

Posle javnog uvida odrzaće se i javna sednica kojoj će moći da prisustvuju i zainteresovani građani. Termin održavanja biće blagovremeno objavljen.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB