U Negotinu i Radujevcu je danas organizovana završna svečanost povodom zvaničnog otvaranja komasacionog područja i obeležavanja uspešno sprovedene komasacije u katastarskoj opštini Radujevac. Opština Negotin je ovu komasaciju realizovala u sklopu projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji“, finansiranog od strane Evropske Unije, nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i Ministarstva poljoprivrede Vlade Republike Srbije.

Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin pozdravljajući brojne goste, istakao je da su za bezmalo dve godine skoro neprekidnog rada rezultati više nego očigledni i merljivi, a ogledaju se pre svega u u ukrupnjavanju i smanjenju broja parcela.

Završnoj svečanosti prisustvovao je i državni sekretak Ministarstva poljoprivrede, koji je izrazi zadovoljstvo rezultatima komasacije u Radujevcu i drugim opštinama u kojima se realizuje ovaj pilot projekat.

I Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji zadovoljan je rezultatima komasacije u katastarskoj opštini Radujevac:
- Mi smo veoma srećni što je Evropska unija pomogla u ovako teškom i komplikovanom procesu ukrupnjavanja zemljišta, gde je pristup bio odozdo na gore, a to je pristup koji zahteva mnogo vremena. Opština Negotin je sa velikim uspehom realizovala ovaj projekat, a mi ćemo danas obići komasaciono područje i porazgovarati sa poljoprivrednicima, da vidimo koliko su oni zadovoljni, mada sudeći prema brojkama u Negotinu je ovaj proces odlično prošao i ja bih čestitao na uspešno sprovedenoj komasaciji.

Ana Virc, vođa projekta, obraćajući se na završnoj svečanosti rekla je da je opština Negotin primer dobre prakse i uspešno sprovedene komasacije. Ona je takođe pohvalila sve učesnike u procesu, članove komisije i same poljoprivredne proizvođače i vlasnike njiva.

Gosti su potom obišli i mesnu zajednicu Radujevac, gde je otkrivena pregledna karta komasacionog područja Radujevac, pre i nakon sprovedene komasacije.

Predsednik Komisije za komasaciju, Živojin Marković, upoznao je prisutne sa tokom same komasacije i izazovima sa kojima se susretao tokom dvogodišnjeg rada. Gosti su bili u prilici da razgovaraju i sa samim meštanima koji su učestvovali u komasaciji i da od njih čuju koliko su zadovoljni ovim procesom, a nakon toga obišli su i deo katastarske opštine u kojoj je sprovedena komasacije.

Prvobitnim projektom je bilo predviđeno da se komasacijom obuhvati samo deo katastarske opštine Radujevac na površini od 283 hektara, ali je spoznavši značaj komasacije za razvoj poljoprivrede, lokalna samouprava uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Evropske Unije i Nemačke vlade, proširila komasaciono područje na blizu 2 500 hektara od čega je 2.000 hektara obradivo.

Pre komasacije postojale su 9.993 parcele, a nakon sprovedenog postupka broj parcela je smanjen na 2.414. Prosečna veličina parcela je ukrupnjena četiri puta, za koliko je smanjen i broj parcela.

Na završnoj svečanosti, koja je organizovana u svečanoj sali Negotinske gimnazije, priređen je i kraći muzički program uz učešće hora Negotinske gimnazije, vokalne grupe „Ajduci“ i etno grupe „Marinike“, pod vođstvom Danijele Marković.


Izvor: Negotin.rs