Služba za zaštitu životne sredine opštine Negotin u saradnji sa osnovnom školom „12. septembar“, obeležila je Svetski dan zaštite životne sredine. Zaposleni u ovoj Službi posetili su danas Osnovnu školu „12. septembar“ gde su upoznali naše najmlađe sugrađane sa značajem očuvanja zelenih površina i reciklaže u zaštiti životne sredine.

- Svetski dan zaštite životne sredine je svakako jedan od najznačajnijih ekoloških datuma. Ovaj datum je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija na prvoj Svetskoj konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, održanoj 1972. godine u Štokholmu, sa ciljem da podstakne ljude da se uključe u zaštitu životne sredine, da ukaže na značaj lokalnih zajednica u promeni odnosa prema prirodi i da se podstakne stvaranje partnerstva za zaštitu životne sredine – istakao je Slobodan Dijanović, šef Službe za zaštitu životne sredine prilikom današnje akcije u OŠ „12. septembar“.

Osnovna škola „12. septembar“, po rečima direktorke Gordane Rajić, već sedam godina učestvuje u akciji obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, ali i u drugim ekološkim akcijama koje organizuje Služba za zaštitu životne sredine. Nakon razgovora sa zaposlenima u Službi za zaštitu životne sredine, učenici su crtali u dvorištu škole, a podeljene su im i sveske i propagadni materijal kao i slatkiši i kolačići sa demonstracijom razvrstavanja otpada.

 

Izabrani su i najbolji likovni radovi i poruke na temu zaštite životne sredine, a autori su nagrađeni prigodnim nagradama.

 

Akcija će biti organizovana i sutra u 12 sati u Ustanovi za decu predškolskog uzrasta „Pčelica“.


Izvor: Negotin.rs