Sinoć je na Gradskom trgu u Negotinu, proglašenjem najboljih vina i dodelom priznanja vinarima završen 11. Međunarodni Sajam meda i vina. U kategoriji belih vina najbolje je vino “Sovinjon Blank 2014.” vinarije „Jović“ iz Knjaževca. U kategoriji crvenih vina priznanje je pripalo vinariji Manastira Bukovo za vino “Cabernet Sauvignon 2013.”. Vinarija „Jović“ iz Knjaževca nagrađena je i u kategoriji roze vina za vino “Roze 2015.”, dok je po oceni žirija u kategoriji desertnih vina najbolje ocenjeno vino “Crni Bermet 2015.”, vinarije „Ravnica“ iz Inđije. Apsolutni pobednici ovogodišnjeg sajma su vina “Cabernet Sauvignon 2013.” Manastira Bukovo i “Sovinjon Blank 2014.” vinarije „Jović“ iz Knjaževca. Nagrade je uručio predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović.

Vina je ocenjivao žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Petrović, predsednik komisije, diplomirani inženjer Maja Popović i dipl. inž. Đurđa Katić, koja je i obrazložila ocene žirija.

Na jedanaestom po redu Međunarodnom sajmu meda i vina u Negotinu učestvovali su izlagači iz Srbije, Rumunije, Bugarske i Makedonije.

U okviru Sajma meda i vina prvog dana organizovana je i promocija knjige „ VinoGrad“ profesora Zorana Đukanovića sa Arhitektonskog fakulteta. Drugog dana sajma održana su predavanja „Iskorišćavanje pčelinje paše“ dr pčelarstva Gorana Jevtića i „Hrana i vino“, gde je predavač bila dipl. inž. Đurđa Katić, potpredsednica Udruženja somelijera Srbije.

Osim izložbe meda i vina u muzičkom programu prvog dana nastupili su bend „Stubovi pop kulture“ iz Beograda i „Dream bend“ iz Knjaževca, dok su drugog dana posetioce sajma zabavljali „Negotinski kavaljeri“ i popularni pevač Aco Pejović.


Organizatori 11. Međunarodnog sajma meda i vina su Turistička organizacija opštine Negotin, Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ Negotin i Udruženje vinara i vinogradara, a pokrovitelj opština Negotin.


Izvor: Negotin.rs