Free Classifieds Biz

Aldo Berlinger, regionalni sekretar za zaštitu životne sredine, transport i infrastrukturu italijanske regije Bazilikata i Đerarda Boneli potpredsednica privredne komore Matere, posetili su juče opštinu Negotin, gde su predstavili potencijale ove regije i projekat „Mirabilia“ koji povezuje evropske gradove koji su pod zaštitom Uneska.

Delegacija italijanske regije Negotin je posetila u pratnji Miroslava Kneževića, načelnika Borskog okruga, sa kojim su razgovarali i o potpisivanju protokola o saradnji ove dve regije.

- Cilj naše posete je da se razvije partnerstvo sa Borskim okrugom i da se na osnovu tog partnerstva radi u okviru projekata koji su pre svega usmereni ka zaštiti životne sredine, a zatim i ka unapređenju privrede. Govorili smo i na temu privrednog rasta Matere od kada je postala predstavnica Evropske kulture. Naš sledeći zadatak je da potpišemo sporazum odnosno protokol o partnerstvu sa Borskim okrugom i sa opštinama koje žele da se pridruže ovom partnerstvu. Pre svega bismo krenuli sa saradnjom između univerziteta, a potom i na privrednom nivou, ali je jedna od glavnih tema zaštita životne sredine – rekao je Aldo Berlinger, regionalni sekretar za zaštitu životne sredine, transport i infrastrukturu regije Bazilikata.

Miroslav Knežević, načelnik Borskog upravnog okruga istakao je da će tokom boravka u Negotinu predstavnika italijanske regije i Privredne komore, biti dogovorene smernice protokola koji će biti potpisan, a koji će biti usmeren ka ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Sa uvaženim gostima iz Italije razgovarala je i zamenica predsednika opštine Negotin, Nadica Vasić.

Đerarda Boneli, potpredsednica Privredne komore Matere predstavila je projekat „Mirabilia – evropska mreža Unesko gradova“. Projekat je 2012. godine osmislila ova privredna komora i njime je obuhvaćeno 12 regija u Italiji u kojima se nalaze gradovi pod zaštitom. Ideja je da se mreža proširi i na druge države u Evropi, a već je uspostavljena saradnja sa Francuskim gradovima i regijama.

Prezentaciji su prisustvovali i prof. dr Suzana Đorđević Milošević, dekan Univerziteta Singidunum i Mirjana Ostojić. Negotin je inače prvi grad u Srbiji koji su posetili predstavnici regije Bazilikata iz Italije.


Izvor: Negotin.rs