Pjevačka grupa katedre za etnomuzikologiju akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci, pobednik je trećeg vokalnog etno festival mladih, koji je u organizaciji Kreativnog udruženja NEGO održan u Negotinu. Drugo mesto pripalo je muškoj grupi etnomuzikološkoo odseka SMŠ “Stevan Mokranjac” iz Kraljeva, a treće etno grupi “Marinika” iz Negotina.

Žiri ovogodišnjeg festivala u sastavu Biljana Krstić, Zoran Bogdanović i Dragomir Stanojević, dodelio je i tri specijalne nagrade.

Specijalna nagrada za izuzetnu interpretaciju tradicionalnih pesama pripala je ženskoj grupi etnomuzikološkog odseka SMŠ "Stevan Mokranjac" iz Kraljeva, Specijalna nagrada za originalno izvođenje pesama iz Makedonije dodeljena je pevačkoj grupi KUD-a "Kiril Pejčinović" iz Tearca kod Tetova, dok je ženskoj pjevačkoj grupi KUD-a "Mijat Mašković" iz Kolašina, pripala specijalna nagrada za očuvanje vokalne obredne tradicije.

VEF je i ove godine imao međunarodni karakter. Pored nagrađenih grupa, zapažene nastupe imali su i Odsek za srpsko tradicionalno pevanje MŠ „Kosta Manojlović“ Smederevo, Pevačko društvo “Prelo” Beograd, Pjevačka grupa “Vijenac” SPKD “Prosvjeta” iz Brčkog kao i muški vokalno instrumentalni sastav “Ajduci” i vokalno instruemntalna etno grupa “Dolama” iz Negotina.

Priređen je i celovečernji koncert prošlogodišnjih pobednika, etnomuzikološkog odseka srednje muzičke škole "Petar Konjović" iz Sombora, pod upravom Ivane Madžarac.

Festival VEF je osnovalo Kreativno udruženje NEGO, sa ciljem negovanja kulturnih i tradicionalnih vrednosti, a i ove godine pokrovitelji festivala bili su Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Negotin.


Izvor: Negotin.rs

Suplementi SRB